Gradonačelnik upriličio prijem za solinske župnike

U petak, 20.siječnja, gradonačelnik Dalibor Ninčević je zajedno sa suradnicima, zamjenikom Ivicom Rakušićem i pročelnikom Upravnog odjela za opće i pravne poslove Antom Ljubičićem, u prostorijama Gradske uprave upriličio prijem za župnike solinskih župa.

Prijemu su nazočili upravitelj prasvetišta Gospe od Otoka i dekan Solinskog dekanata don Ante Čotić, don Klement Radosoljić, župni vikar u Župi Gospe od Otoka, đakon don Igor Goleš, koji se nalazi na đakonskom praktikumu u Župi Gospe od Otoka, župnik župe Solinskih mučenika don Ante Matešan, vranjički župnik don Ivan Matković te župnik Mravinaca i Kučina don Mirko Bitunjac.

Uz predstavljanje projekata i aktivnosti koji su planirani za ovu godinu, gradonačelnik je naglasio koliko je bitna dobra suradnja između Grada i župnika.

Grad Solin, svjestan važnosti uloge crkve u razvoju Grada i u suradnji sa župnicima, osigurava određena proračunska sredstva za realizaciju kapitalnih projekata i programa. Prilikom susreta upoznao sam župnike o našim ciljevima za ovu godinu koji uključuju skori početak izgradnje ispraćajne dvorane na Novom Solinskom groblju, izgradnju novih grobnica u Solinu i Kučinama, pomoć za izgradnju kosturnice na Vranjičkom groblju, ulaganja u sanaciju vjerskih objekata, pomoć i potporu za organizaciju župnih blagdana i brojne druge aktivnosti – rekao je gradonačelnik Ninčević te nadodao kako upravo kontinuirana suradnja i dobra komunikacija omogućuje župnicima bolju informiranost o projektima koje Grad planira realizirati, a istovremeno Grad ima priliku saznati više o trenutnim potrebama sugrađana, pogotovo onih koji su socijalno najugroženiji.

Složili su se s tim i župnici te su se ovom prilikom osvrnuli i na stanje u svojim župama i na crkvenu statistiku u 2022. godini.

Tako je u Župi Gospe od Otoka u prošloj godini bilo 183 krštenja, 164 prvopričesnika, 161 krizmanik, 77 vjenčanih i 58 umrlih osoba.

U Župi solinskih mučenika je bilo 29 krštenja, 43 prvopričesnika, 50 krizmanika, 5 vjenčanja i 17 umrlih.

U Vranjicu je bilo 7 krštenja, 11 prvopričesnika, 1 vjenčanje, 22 umrlih. U 2022. godini, Krizme nije bilo.

U Mravincima je pored 13 krštenja bio 21 prvopričesnk, 20 krizmanika, 2 vjenčanih, 18 umrlih (6 nije iz Župe).

U Kučinama je bilo 7 krštenja, 14 prvopričesnika, 9 krizmanika, 4 vjenčana, 7 umrlih (3 nije iz Župe).

Gradonačelnik se na kraju druženja još jednom zahvalio svećenicima na iznimnoj suradnji te im je uručio prigodne poklone. Naglasio je kako Grad podržava i očekuje nastavak dobre suradnje i u budućnosti usmjerene prije svega na dobrobit naših sugrađana.

Napomena: Župnik župe Sveti Kajo don Nikola Bodrožić ovom prilikom nije bio u mogućnosti prisustvovati prijemu tako da ćemo podatke i statistiku iz Župe Sveti Kajo objaviti naknadno.

Scroll to Top Skip to content