Gradska glazba “Zvonimir” Solin gostovala na 29. Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Mađarskoj

Gradska glazba „Zvonimir“ Solin gostovala je od 17. do 21. kolovoza na 29. Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u mađarskom gradu Makóu, na poziv tamošnjeg orkestra Magán Zeneiskola Makó i njihovog umjetničkog ravnatelja dr. Józsefa Csikote. Festival je organiziran pod visokim pokroviteljstvom Svjetske organizacije puhačkih orkestara i ansambala WASBE, distrikta za Srednju i Istočnu Europu, a uz solinske glazbare na njemu je nastupilo još pet orkestara iz Mađarske, Srbije i Rumunjske.

Solinjani su se u festivalskom programu predstavili samostalnim cjelovečernjim koncertom na kojem su izveli djela pretežno hrvatskih skladatelja poput Ivana pl. Zajca, Srećka Albinija, Ive Tijardovića, Josipa Kuletina, Josipa Corelja i drugih, a na repertoaru su se našle i skladbe Michela Haydna, Josefa Straussa,Iosifa Ivanovica, Jaromira Vejvode i Jacquesa Offenbacha. Uz glazbare na ovom je festivalu gostovala i plesna skupina Solinskih mažoretkinja, koja je pod vodstvom Dorotee Jurić izazvala ovacije izvedbom „Orijentalnih plesova“ iz Zajčeve opere „Nikola Šubić Zrinski“. Koncert je pobrao izvrsne kritike oduševljene domaće publike, ali i svih ostalih sudionika festivala.

Gradska glazba „Zvonimir“, zajedno sa Solinskim mažoretkinjama, sudjelovala je i na završnoj koncertnoj svečanosti, na kojoj su nastupili svi sudionici festivala, a na kojoj je uspješno izvela izbor iz djela hrvatskih skladatelja. Na samom kraju ceremonije Solinjani su zajedno s ostalim orkestrima izveli nekoliko mađarskih povijesnih koračnica, a zajedničkim je orkestrom od preko 250 glazbenika, uz ostale dirigente, ravnao i mo. Tonći Ćićerić.

Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjom mađarskom turnejom koja nam je, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, omogućila ponovni izlazak na međunarodnu scenu. Nakon što smo odličnim izvedbama zaslužili izvanredne kritike, direkcija festivala nas je pozvala da sljedeće godine sudjelujemo i na jubilarnom 30. izdanju ovog festivala na kojem će sudjelovati preko 20 orkestara iz cijeloga svijeta – kazao je Grgo Bućan, predsjednik solinske Glazbe.

U sklopu festivala Solinjane je primila i gradonačelnica Makóa Éva Erzsébet Farkas te im je uručila prigodne poklone i priznanja za sudjelovanje. Glazbari su slobodno vrijeme iskoristili za razgledavanje Budimpešte, Makóa, Kiszombora, ali i Szegeda, trećeg po veličini mađarskog grada s iznimno bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content