Gradsko društvo Crvenog križa Solin: Izgradnjom do humanosti

Doznačenim sredstvima kupljeno je zemljište na prostoru između poslovnog pogona tvrtke „Coca-cola“ i Kunčeve grede površine oko 1830 metara četvornih, a u studenom prošle godine ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju objekta površine oko 700 metara četvornih

Gradsko društvo Crvenoga križa Solin raspisalo je zadnjeg dana prosinca 2020. javni poziv za odabir izvođača radova i provedbu stručnog nadzora na objektu koji će se graditi u sklopu projekta „U službi humanosti“ vrijednom nešto više od 11,6 milijuna kuna.

Projekt se provodi u suradnji s Gradom Solinom i Centrom za socijalnu skrb Split, podružnica Solin, a financira se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i Kohezija putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ovaj projekt predstavlja odgovor na rastuće potrebe za pružanjem socijalnih usluga kao što su pomoć u kući, boravak za starije osobe i organizirano stanovanje na području Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje koje su obuhvaćene radom GD CK Solin – kazao nam je ravnatelj Društva Željko Grubišić, ujedno voditelj projekta.

Doznačenim sredstvima kupljeno je zemljište na prostoru između poslovnog pogona tvrtke „Coca-cola“ i Kunčeve grede površine oko 1830 metara četvornih, a u studenom prošle godine ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju objekta površine oko 700 metara četvornih – kazao je Grubišić napominjući kako je rijetkost da se u sklopu EU projekata financira nabavka zemljišta.

Za nabavku zemljišta predviđeno je 10 posto iznosa od ukupne vrijednosti projekta što se pokazalo nedovoljnim. Naime, cijena zemljišta je sukladno stručnoj procjeni iznosila oko tisuću kuna po metru četvornom što u konačnici iznosi oko 1,8 milijuna tako da nam je nedostajalo 600 tisuća kuna koje smo osigurali kreditnim zaduženjem – objasnio je ravnatelj GD CK Solin napominjući kako je rok za otplatu kredita 12 mjeseci s počekom od 2 mjeseca.

Svakako moram istaknuti kako je Grad Solin, naš partner na projektu, u proračunu za 2021. osigurao 200 tisuća kuna namijenjenih otplati kredita što će nam biti od velike pomoći. I ovim putem se zahvaljujem Gradu, ali i svim nadležnim službama Županije splitsko-dalmatinske, ostalim javnopravnim tijelima, kao i susjedima koji graniče s perdmetnim zemljištem jer su nam svojim promptnim djelovanjem i suglasnostima pomogli da u najkraćem mogućem roku ishodujemo građevinsku dozvolu – poručio je Grubišić uz kojeg je tijekom predstavljanja projekta bila i projektna administratorica Buga Blažević, koja je među najzaslužnijima za pokretanje ove hvalevrijedne ideje.

S gradnjom objekta bi se, kako doznajemo, trebalo krenuti odmah nakon odabira izvođača radova i stručnog nadzora, a rok za dovršetak je svibanj 2023.

Projekt „U službi humanosti“, kao što je već spomenuto, podržava i Grad Solin koji će, prema riječima gradonačelnika Dalibora Ninčevića, i dalje aktivno sudjelovati u njegovoj realizaciji.

Držim kako je riječ o iznimno vrijednom projektu koji će znatno doprinijeti kvaliteti života naših sugrađana, a posebno osoba treće životne dobi – kazao je gradonačelnik Ninčević najavljujući daljnju potporu Grada.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ

Projekt velikog potencijala

U sklopu projekta „U službi humanosti“ predviđena je izgradnja objekta površine oko 700 metara četvornih u kojem će se smjestiti dnevni boravak za osobe treće životne dobi, kuhinja kapaciteta do 250 obroka dnevno, dvije stambene jedinice namijenjene smještaju djece iz domova za nezbrinutu djecu koja nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, skladišni prostor površine oko 250 metara četvornih te četiri ureda namijenjena radu našeg Društva. Uz to će se u dijelu zelene površine urediti svojevrsni zeleni amfiteatar namijenjen održavanju društvenih manifestacija na otvorenom.

U dnevnom boravku za osobe starije životne dobi planiran je prostor za pedesetak korisnika kojima će, u vrijeme dok su članovi njihove obitelji na svojim radnim mjestima, biti osigurana adekvatna briga, prilagođene aktivnosti, druženje i prehrana – objasnio je ravnatelj GD CK Solin Željko Grubišić.
Nadalje, u svakoj od spomenute dvije stambene jedinice predviđen je smještaj troje korisnika Domova za nezbrinut djecu što znači da će ukupno šest mladih osoba nakon izlaska iz Doma imati stambenu sigurnost – dodao je Grubišić ističući još jedan važan segment projekta, a to je nabavka dvaju vozila.
Sve ovo otvorit će i mogućnost novih zapošljavanja – najavio je Grubišić dodajući kako je trenutno u GD CK Solin stalno angažirano osam djelatnika.
 M.B.J.
Scroll to Top Skip to content