Gradu Solinu petica za proračunsku transparentnost

Grad Solin je ove godine ocijenjen najvišom ocjenom za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije.

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023. Među 109 gradova koji su dobili čistu peticu za transparentnost ove godine, nalazi se i naš Solin.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj formi, a to su:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021.
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022.
  • prijedlog proračuna za 2023.
  • izglasani proračun za 2023.
  • proračunski vodič za građane za 2023.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. i to na dan pretraživanja.

Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Izvor: ijf.hr

Scroll to Top
Skip to content