Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Petrinji: Županija će obnavljati osnovnu školu, a gradovi Solin, Makarska, Split, Kaštela, Imotski i Općina Podstrana po jednu obiteljsku kuću

U srijedu 27. siječnja 2021. održan je sastanak izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i  predstavnika Stožera za obnovu potresom pogođenih područja u Petrinji.

Dogovoreno je da će Županija Splitsko-dalmatinska obnoviti Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u mjestu Gora, dok će se gradovi Solin, Makarska, Split, Imotski, Kaštela te Općina Podstrana uključiti u obnovu po jedne kuće sukladno modelu koji će ponuditi Sisačko-moslavačka županija i novom zakonu o obnovi.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije predvodio je župan Blaženko Boban, a sastanku su nazočili i predstavnici Stožera za obnovu potresom pogođenih područja na čelu s potpredsjednikom Vlade RH Tomom Medvedom, predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Gline i Sisačko-moslavačke županije. Nakon sastanka sudionici su obišli i dio lokacija koje su najviše stradale u potresu.

Na sastanku je sudjelovala i državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić koja je istaknula da će u ovoj inicijativi prioriteti biti obitelji s više djece – Ovo područje u demografskom smislu je uništeno, već kao posljedica rata, a sada i potresa koji je dao svoj dodatni pečat. Sama inicijativa je hvalevrijedna, Županija će obnoviti i jednu školu koja je na ovom području jako bitna. Toj inicijativi priključili su se i gradovi i općine što nam je jako drago. Zadovoljni smo s odrađenim sastankom i donijeli određene zaključke gdje će Splitsko-dalmatinska županija i njeni gradovi biti jedan od bitnih činitelja u obnovi ovog kraja i ono što mi je jako drago prepoznali su potencijal obitelji i naših mladih i djece kao ključne za razvoj Republike Hrvatske.’

– Poslije prvog inicijalnog sastanka i preuzimanja obveze obnove Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u mjestu Gora, mnoge kolege načelnici i gradonačelnici s područja Splitsko-dalmatinske županije zvali su me kako bi se konkretno uključili u obnovu određenih objekata na potresom pogođenom području. Predložio sam da se nađemo ovdje u Petrinji na sastanku sa Stožerom kako bismo što konkretnije djelovali. Na današnjem sastanku razgovarali smo s načelnikom stožera ministrom Medvedom koji nas je upoznao s radom Nacionalnog stožera. Čekamo projektnu dokumentaciju i troškovnik za obnovu škole, a dogovorili smo i obnovu pojedinih obiteljskih kuća. Ovo ljeto dogovoreno je da se u dva navrata po sedam dana 50 djece s područja Sisačko-moslavačke županije ugosti u kampu Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije u Općini Okrug. Splitsko-dalmatinska županija organizirat će prijevoz i smještaj za djecu – izjavio je župan Blaženko Boban.

– Sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom i ostalim gradonačelnicima i načelnicima udružili smo se jer želimo pomoći ljudima u obnovi njihovih kuća na području Gline, Petrinje i Siska na način da se ta inicijativa realizirala što prije i što učinkovitije. Grad Solin je u startu pomogao sa 100.000 kuna, danas smo potvrdili sudjelovanje u zajedničkom dogovoru za obnovu kuća. Obnova će se vršiti po modelu koji nudi Sisačko-moslavačka županija, a sukladno novom zakonu o obnovi. Grad Solin će se odazvati i svakom sljedećem pozivu bilo Vlade RH, resornog ministarstva ili Sisačko-moslavačke županije – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević nakon sastanka.

Scroll to Top Skip to content