Izmjene u solinskomu doprinosu projektu “Tempus” iz prekograničnog programa suradnje

Projektom je predviđeno uređenje polivalentnoga prostora namijenjenoga organizaciji edukacija, konferencija i društvenih događanja, a predviđeno je i uređenje ureda namijenjenih poticanju razvoja poduzetništva, odnosno za smještaj budućih »startupova«

Među brojnim projektima koji se provode pod okriljem Odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina nalazi se i projekt TEMPUS proizašao iz prekograničnog programa suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014.-2020. Riječ je o projektu koji ima za cilj regeneraciju zapuštenih urbanih lučkih područja uz poštivanje kulturne baštine i običaja zajednice, a njegovo predviđeno trajanje je od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2022. Ukupna vrijednost TEMPUS-a iznosi 2,7 milijuna eura od kojih je 85 posto, odnosno 2,3 milijuna osigurana iz EU sredstava, a uz Solin u projekt su uključeni još gradovi Rijeka i Ravenna, Italija.

Prema prvim smjernicama projekta, predstavljenima u studenom 2019., Grad Solin je planirao provesti rekonstrukciju i opremanje zgrade nekadašnjeg kina u Svetom Kaju, ali kako doznajemo od Marijane Žižić, pročelnice Odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove, u međuvremenu je odlučeno da se umjesto ovog objekta preuredi prostor nekadašnjeg restorana „Zvonimir“ smješten uz igralište NK-a „Solin“ u samom centru grada.

Prostor nekadašnjeg kina u Svetom Kaju jako je derutan i njegova obnova bila bi poprilično zahtjevna, a projekt ne pokriva njegovo rušenje i ponovnu gradnju – objasnila je pročelnica Žižić dodajući kako je uz to za izmjenu plana bila presudna i lokacija. Naime, prostor nekadašnjeg restorana „Zvonimir“ smješten iznad prostorija kluba NK „Solin“ primjereniji je za buduću poslovnu i društvenu namjenu jer se nalazi uz uređeno parkiralište i smješten je u centru grada što olakšava komunikaciju s drugim institucijama. 

Foto: Jakov Teklić

U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon koje nas čeka raspisivanje javne nabave za izvođenje radova, a budući se radi o adaptaciji postojećeg objekta nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu – kazala je pročelnica.

Projektom je predviđeno uređenje polivalentnog prostora namijenjenog organizaciji edukacija, konferencija i društvenih događanja, a predviđeno je i uređenje ureda namijenjenih poticanju razvoja poduzetništva, odnosno za smještaj budućih startupova. Radovi će obuhvatiti i izmjenu instalacija u cijelom objektu, uključujući prostorije NK-a „Solin“ te uređenje fasade, a objekt bi trebao biti u funkciji do kraja 2021.

Foto: Jakov Teklić

-Svakako bih spomenula da je Grad uputio zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zatražio sufinanciranje energetske obnove objekta, a dodatnu financijsku potporu pružit će i Županija splitsko-dalmatinska koja je osigurala određena sredstva namijenjena promociji pomorske baštine – kazala je pročelnica Žižić.

Projektom TEMPUS obuhvaćeno je i postavljanje virtualne izložbe za sva tri grada uključena u projekt, dakle i grada Solina koji je u sklopu ove online prezentacije predstavio  postojeća saznanja fokusirana na gospodarske aktivnosti solinske luke i grada kroz povijest uzimajući u obzir četiri faktora: protok materijala, kulture, tehnologije i ljudi. Cilj izložbe je inspirirati i motivirati lokalne poduzetnike na poslovne pothvate temeljene na uspješnim primjerima iz povijesti solinske luke.

Izložbu možete pogledati putem poveznice Virtualna izložba – projekt TEMPUS

Uz to poduzetnicima je upućen i poziv za sudjelovanje u mapiranju kulturnog i kreativnog okruženja koje se provodi u okviru projekta. Prikupljeni podaci upotrijebit će se za izradu geo-lokalizirane karte iz različitih područja za svaki sektor unutar kulturnih i kreativnih industrija kako bi se definirala cjelokupna slika lokalnog okruženja, fokusirajući se na potrebe, perspektive i dostupnost gospodarskih subjekata za suradnju.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ / Solinska kronika

Scroll to Top Skip to content