JUDO – JK SOLIN: Hrvatsko finale na Svjetskom prvenstvu u judu u Uzbekistanu

Barbara Matić (JK Pujanke) zlatna, a Lara Cvjetko (JK Solin) srebrena

Povijesni dan hrvatskog juda u prijestolnici Uzbekistana, Taškentu. Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu dobila svjetsku prvakinju i svjetsku doprvakinju u istoj kategoriji, do 70 kg. Protagonistice ove senzacionalne priče su Splićanka Barbara Matić članica JK Pujanke i Zagrepčanka sa solinskom adresom Lara Cvjetko članica JK Solin. U hrvatskom finalu, Barbara Matić obranila je titulu svjetske prvakinje nakon minutu i pol borbe. Dok je Lara izbjegavala pokušaj bacanja, Barbara se odlično snašla, te tranzicijom u parter došla do poluge i natjerala 21-godišnju Laru, novopečenoj seniorki, mlađeseniorskoj europskoj prvakinji iz 2020. godine, da preda borbu.  

Djevojkama je u Uzbekistanku pošlo za rukom ono što je samo nekolicini njih uspjelo, a to je tzv. „duplo finale“. Do sada se time mogu pohvaliti tek tri sadašnje i jedna bivša država, a to su Japan, Kina, Kazahstan i SSSR.

Aktualna svjetska prvakinja, Hrvatica Barbara Matić, pod vodstvom trenera Vladimira Preradovića, ušla je u povijesne knjige nakon osvajanja naslova 2021. godine, a danas je istaknula da je ovdje u Taškentu kako bi ostala vlasnica crvene oznake na leđima. Tijekom dana njezina je snaga nadmašivala svoje protivnice, a u polufinalu je ponovno morala dokazati svoju svjetsku klasu protiv Japanke Shiho Tanake. Par je došao do zlatnog boda, ali Japanka se jednostavno nije mogla približiti i Matić je osigurala svoje mjesto u finalu, jer je Tanaka „pokupila“ tri opomene.

Na susjednoj strunjači bio je još jedan razlog za oduševljenje hrvatske delegacije. Druga Hrvatica Lara Cvjetko, članica JK Solin, pod paskom njenog trenera Dragana Crnova, bila je u igri, izbacivši Francuskinju Margaux Pinot i Nizozemku Sanne Van Dijoke za mjesto u polufinalu protiv Japanke Nizoe Saki. Ponovno su Hrvatice pokazale odličnu fizičku pripreme i natjerale suparnicu da pokupi tri opomenu.

Utorak ujutro, 11. listopada 2022. sletio je avion iz Istanbula, u kojem su bile finalistice Svjetskog prvenstva Barbara Matić i Lara Cvjetko vratile su se u Hrvatsku, zlatna i srebrna u kategoriji do 70kg. Heroine koje su zadužile hrvatski judo u onom najboljem mogućem smislu, ali i sport općenito.

Roditelji, prijatelji, navijači, predstavnici medija i saveza, su pomalo nestrpljivo čekali na aerodromu „dr. Franjo Tuđman“ pojave najpopularnija lica juda u Hrvatskoj. Susretljive s medijima, ali skromne i ponizne iako su pokorile judo svijet, kao da pred njima nisu padale Olimpijske i Svjetske medalje, djevojke iz nacionalnih saveza s milijunskim budžetima, u eurima naravno.

Kratka stanka, osvježenje i tek jedva vremena za kavu, a Barbara i Lara već su se uputile prema Banskim dvorima na prijem kod predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Na činjenicu da imamo svjetsko zlato i srebro u džudu ponosna je i zahvalna cijela Hrvatska, koja se može pohvaliti da je postala svjetska velesila u ovom sportu, naglasio je Andrej Plenković.

Solinjani dočekali svoju heroinu ispred dvorane na Bilankuši!

Mnogi Solinjani, članovi solinskog judo kluba, prijatelji, predstavnici medija, te čelnici grada Solina na čelu sa gradonačelnikom i donačelnikom Daliborom Ninčevićem i Ivicom Rakušićem, dočekali su Laru i njezinog trenera Dragana Crnova ispred Gradske sportske dvorane na Bilankuši. Bilo je tu i nezaboravnih zagrljaja i čestitki, nadasve treba spomenuti solinsku reprezentativku Anu Viktoriju Puljiz, predsjednika kluba Iliju Kokezu, a posebno je bio dirljiv kontakt sa alfom i omegom JK Solin Brankom Crnovim, koji je eto dočekao i svjetsku seniorsku medalju u vitrinama kluba na Bilankuši, kojega je baš On utemeljio!

Priredio: Miro Podrug

(Fotografije: HJS i Jakov Teklić)                                      

Scroll to Top Skip to content