Koncertnom večeri posvećenoj velikom hrvatskom glazbeniku Tomislavu Ivčiću otvoreno 28. Solinsko kulturno ljeto

U prekrasnom ambijentu drevne Gradine 7. srpnja upriličeno je svečano otvaranje 28. izdanja Solinskog kulturnog ljeta, festivala koji iz godine u godinu pretvara Solin u veliku pozornicu na otvorenom.

Podizanje festivalske zastave ove je godine bilo povjereno članovima Kulturno-umjetničkog društva „Salona“ koje obilježava jubilej 80. godišnjice osnivanja. Društvo je to koje je kroz minula desetljeća ostavilo dubok i neizbrisiv trag u kulturnoj povijesti našeg grada i upisalo ga na kulturnu kartu svijeta.

Prije početka glazbenog dijela programa okupljene je pozdravio gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je ovogodišnje Solinsko kulturno ljeto i službeno proglasio otvorenim.

Tijekom naredna dva mjeseca imat ćemo prilike uživati u nizu zanimljivih događanja, odnosno u više od 60 glazbenih, dramskih, plesnih, likovnih i književnih manifestacija. Većina tih događanja odvijat će se ovdje, na ljetnoj pozornici u Gradini, ali i u vrtu salonitanskoga Tusculuma te u amfiteatru, u Gašpinoj mlinici, na Gospinom otoku, na prostoru novouređenog izletišta uz izvor Jadra te u naseljima Vranjic, Mravince i Kučine. I ovom prilikom moram uputiti zahvalu kulturnim djelatnicima našega grada poglavito nositeljima Solinskog kulturnog ljeta, Javnoj ustanovi u kulturi „Zvonimir“ i njenom ravnatelju Tonću Ćićeriću te Turističkoj zajednici na čelu s direktoricom Jelenom Stupalo – kazao je gradonačelnik upućujući pozdrave i županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu koji je osobno pratio svečanost otvaranja ovogodišnjeg solinskog ljetnog festivala.

Uslijedila je bogata koncertna večer „Tamo gdje sam rođen“ posvećena Tomislavu Ivčiću, glazbeniku koji je svojim umjetničkim djelovanjem zadužio hrvatsku zabavnu glazbu i glazbenu kulturu. Ivčić je rođen prije 70 godina u Zadru, a nesretnom igrom sudbine već 30 godina nije s nama. U svojoj bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao je preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma. Dio njegovog bogatog opusa ove su večeri izveli solisti Ivica Sikirić Ićo i Ive Županović, koji dolaze iz Ivčićevog rodnog zavičaja, te domaći solisti Kristijan Ordulj i Nataša Reić Matković, uz pratnju Orkestra Gradske glazbe „Zvonimir“ pod ravnanjem maestra Tonća Ćićerića.

„Tamo gdje sam rođen“, „Gorka rijeka“, „Sve moje ljubavi“, „Sine, vrati se“, „Zapivajmo noćas u konobi“, „Večeras je naša fešta“, tek su neki od naslova poznatih Ivčićevih skladbi u čijoj je izvedbi sudjelovala i razgaljena publika.

Iznimna glazbena večer zaključena je izvedbom neizostavne „Kalelarge“, pjesme koju je Ivčić posvetio svom rodnom gradu, i spektakularnim vatrometom koji je osvijetlio nebo iznad Solina najavljujući bogati program 28. Solinskog kulturnog ljeta.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

  

Scroll to Top
Skip to content