Lara Cvjetko brončana na Mastersu u Budimpešti

Za sve ljubitelje juda, IJF MASTERS je apsolutni vrhunac sezone: ponajviše zato što se broji kvaliteta prije kvantitete. Samo 36 najboljih po težinskoj kategoriji ima pravo natjecanja. U Budimpešti je imenovano čak 14 olimpijskih i 36 svjetskih prvaka. Visok status Masters turnira također je posljedica činjenice da se može osvojiti do 1800 bodova za svjetsku rang listu, a najviše ih je danas od hrvatskih predstavnika osvojila Lara CVJETKO (JK „Solin“) a uz iste i brončanu medalju.
Cvjetko koja je inače peta rangirana na svjetskoj rang ljestvici, u Mađarskoj je danas osvojila svoju drugu brončanu medalju na turniru serije Masters. U borbi za broncu kategorije -70kg čekala ju je itekako neugodna protivnica, Ai TSUNODA-ROUSTANT (ESP), a najbolje o tome govori činjenica da je 21-godišnja predstavnica Španjolske izbacila čak tri velika imena među kojima i Barbaru MATIĆ u četvrtfinalnoj borbi. No svjesna je Cvjetko da niti ona nije malo ime u judo svijetu pa već u drugoj minuti borbe tehnikom gušenja pobjeđuje Tsunodu-Roustant.

„Ovo mi je druga medalja u nizu s IJF Mastersa i evo mogu reći da je stvarno jedan odličan osjećaj da mogu pokazati takav kontinuitet iako sam tek se počela natjecati na ovoj razini. Nakon propuštene prilike na Svjetskom stvarno mi je drago da sam na drugom najjačem turniru uspjela napraviti rezultat i stvarno sam sretna. Imala sam izuzetno težak dan, borila sam dosta jakim protivnicama, izgubila sam od Sanne VAN DIJKE koja je prva na Mastersu. Pobijedila sam, što mi je najviše drago, protivnicu iz Venezuele od koje sam izgubila već dva puta ove godine. Mislim da mi je to bilo dosta zahtjevno i za glavu i ovako judaški, stvarno sam zadovoljna s tom borbom. Na kraju sam si rekla da moram sada dati sve od sebe u finalnom bloku, da osvojim medalju kad sam već došla do samog kraja i uspjela sam završiti borbu gušenjem u parteru.“ – kazala je 21-godišnja Cvjetko.

Cvjetko je danas osvojila 900 novih bodova na svjetskoj rang ljestvici. Prvo kolo bila je slobodna, drugo kolo pobjeđuje Luanu CARVALHO (BRA), poraz je upisala u četvrtfinalu od kasnije osvajačice turnira Sanne Van Dijke (NED), da bi se kroz borbu repasaža vratila pobjedom protiv Elvismar RODRIGUEZ (VEN).

Cvjetko je u Budimpeštu putovala uz klupskog trenera koji je ujedno i glavni trener ženske seniorske reprezentacije Dragana CRNOVA, koji je prokomentirao današnji nastup:

„Što se tiče Mastersa, izuzetno sam sretan i ponosan na Laru, nemam što drugo reći. Već drugu godinu zaredom osvajačica medalje na Mastersu, a ima tek 21 godinu. Puno smo se spremali i radili smo na greškama iz prvog djela sezone koje smo primijetili, medalja na Grand Slamu u Mongoliji i sada bronca na Mastersu, stvarno odličan rezultat koji nam daje vjetar u leđa za jesenski dio sezone gdje ćemo probati osvojiti medalju na seniorskom prvenstvu Europe. Prije dva-tri tjedna proveli smo u Japanu 15 dana, gdje smo posebno radili na tranzicijama u parteru, neke greške u borbi za gard i sve se to na kraju isplatilo. Idemo sada trenirati za nastavak sezone.“ – dodao je za kraj Crnov.

Izvor: hrvatski judo savez

Scroll to Top
Skip to content