Listopad u znaku vladavine kralja Zvonimira, provjerite što pripremaju u Kninu

Listopad je mjesec kada se u nekoliko navrata imamo priliku prisjetiti vladavine kralja Zvonimira (1075. – 1089.).

Naime, 8. listopada 1075. Dmitar Zvonimir bio je okrunjen u Solinu za kralja Kraljevstva Hrvatske i Dalmacije rukom legata opata Gebizona, a u ime pape Grgura VII. Također, na današnji dan – 18. listopada 1081. godine grad Drač se, nakon poraza vojske cara Aleksija II. Komnena, predao normanskom vojskovođi Robertu Guiscardu u savezu s kojim je tada bio ne samo hrvatski-dalmatinski kralj Zvonimir, nego i sam papa Grgur. Priznavajući u Solinu papu svojim feudalnim seniorom Zvonimir je preuzeo i određene obveze te se tako priključio protubizantskom savezu pape Grgura i normanskog vojskovođe Roberta Guiscarda sudjelujući u budućem ratu s Bizantom na normanskoj strani. Naposljetku, 8. te ujedno 26. listopada spomendan je srijemskog ranokršćanskog mučenika s početka IV. stoljeća sv. Demetrija (Dmitra) čije je tijelo za nemirnih vremena avarsko-slavenskih provala iz Sirmija (današnje Srijemske Mitrovice) bilo preneseno u Solun na obalama Egejskog mora. Tako je sv. Demetrije, u čast kojeg je i hrvatski kralj Dmitar Zvonimir dobio ime, daleko od mjesta svoga mučeništva postao grčki nacionalni svetac.

Peto uprizorenje Zvonimirove krunidbe na ranokršćanskom i starohrvatskom lokalitetu „Šuplje crkve“ uz rijeku Jadro u Solinu

Jedan od navedenih događaja bio je „povijesno oživljen“ 8. listopada ove godine u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ i Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, a u okviru projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“. Riječ je o ukupno petom uprizorenju Zvonimirove krunidbe (prvo je održano 2016. godine, uz prvo obilježavanje krunidbe 2014. godine) na solinsko-kliškom arheološkom lokalitetu „Šuplje crkve“, odnosno među starodrevnim ostatcima krunidbene bazilike Sv. Petra i Mojsija uz rijeku Jadro. Ovom prilikom u manifestaciji su sudjelovali već tradicionalni sudionici – povijesne postrojbe starohrvatskog doba iz: Pakoštana-Vrane („Vitezovi Vranski“), Knina (Vitezovi kralja Zvonimira/“Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira“) te Splita-Klisa („Praetoriani Croatorum“). Također, događaju su nazočili i u njemu sudjelovali predstavnici Hrvatskog plemićkog zbora te pripadnici povijesne postrojbe „Kliški uskoci“. Ovom prilikom lik kralja Zvonimira je drugi put u Solinu nadahnuto uprizorio književnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić Šutra, dok je uz njega na „prijestolje“ stala kraljica Jelena „Lijepa“, koju je prvi put prilikom uprizorenja krunidbe utjelovila Barbara Alilović iz Knina.

Foto: Jakov Teklić

Cjelokupna povorka u „Šuplju crkvu“ stigla je nakon zajedničkog odavanja počasti kraljici Jeleni „Slavnoj“ (koja je preminula na isti datum 976. godine) pored ostataka crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku u Solinu te svečanog mimohoda toj kraljici u čast uz rijeku Jadro od Gospina otoka do ostataka bazilike Sv. Petra i Mojsija. Dok su se sudionici ove manifestacije oživljene povijesti još okupljali na Gospinu otoku, nešto ranije je započeo program najmlađih – učenica i učenika solinskih osnovnih škola – Malih čuvara solinske baštine, Dječjeg vrtića Cvrčak, a u organizaciji nešto „starijih“ (Grada Solina, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika – Split), i to na mjestu gdje je kralj Zvonimir bio okrunjen početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća. Nakon uspješno održanog uprizorenja krunidbe, sudionici su se uputili na klišku tvrđavu, gdje su zaljubljenici u oživljenu povijest starohrvatskog doba imali priliku posjetiti izložbu „Nikad zaboravljena Ferata“ (o kliškoj dionici „sinjske rere“ koja je povezivala Split i Sinj, odnosno Zagoru i priobalje, od 1903. pa sve do 1962. godine), postavljenu u prostoru obnovljene Topničke vojarne.

Foto: Jakov Teklić

Ali, ni to nije sve! Kako je „kralj Zvonimir“ početkom listopada najavio svoj skorašnji dolazak u „ključ Hrvatske“ i „vrata Dalmacije“, tako nas svojevrsni nastavak ovih događanja očekuje krajem ovog mjeseca u Kninu, na tvrđavi u kojoj je „izvorni“ Dmitar Zvonimir imao svoje sjedište. Naime, u subotu, 22. listopada, niz povijesnih skupina i postrojbi: „Šibenska gradska straža“ (Šibenik), „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana), „Kontea“ (Konjščina), „Kliški uskoci“ (Klis), uz naravno vitezove kralja Zvonimira iz grada-domaćina Knina („Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira“), okupit će se u gradu na Krki kako bi pozdravili dolazak „kralja i kraljice“ iz Solina i Klisa u Knin.

„Nakon uspješno održanog uprizorenja krunidbe, sudionici su se uputili na klišku tvrđavu…“

To će biti već drugo okupljanje povijesnih skupina povodom povijesnog „oživljavanja“ ustoličenja Zvonimirova dvora u Kninu (prvo je održano 2021. godine). Početak manifestacije predviđen je u 10 sati okupljanjem sudionika na Trgu dr. Ante Starčevića kako bi se odala počast svim hrvatskim vitezovima. Potom će uslijediti šetnja povorke gradskim ulicama do spomenika podignutom kralju Zvonimiru u parku na Trgu Oluje, gdje će se okupljenima održati prezentacija srednjovjekovnog mačevanja (u organizaciji povijesnih postrojbi) i povijesnih plesova zahvaljujući plesnoj skupini povijesnih plesova „Kontea“. Potom će „kralj i kraljica“ u knjižnici Studentskog doma „Fra Lujo Marun“ otvoriti izložbu dječjih radova inspiriranih kraljem Zvonimirom i njegovom krunidbom, odnosno Kninom kao Zvonimirovim stolnim gradom.

Sudionici prošlogodišnje manifestacije po prvi put održane povodom obljetnice dolaska Zvonimira i Jelene „Lijepe“ na kninsku tvrđavi kao stolno mjesto kraljevskog para (Foto: Foto klub Knin)

Nakon nagrađivanja odabranih radova „kralj“ će se s kraljicom uputiti na kninsku tvrđavu gdje će darovnicama „nagraditi“ i odabrane vitezove iz svoje pratnje, a „pučanstvu“ se obratiti svojim prijestolnim govorom. Potom će, uz druženje okupljenih, uslijediti svečanost u čast dolaska Zvonimira i Jelene „Lijepe“ u Knin, odnosno na kninsku tvrđavi kao stolno mjesto kraljevskog para. Naposljetku, povorku će od okupljanja na Starčevićevom trgu, preko Trga Oluje do studentskog doma i same kninske tvrđave kao srca ove manifestacije, pratiti Foto klub Knin. Cjelokupno događanje će se održati u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Knina i knjižnicom studentskog doma.

Tekst: Mate Božić

Scroll to Top
Skip to content