Na konferenciji za medije, gradonačelnik Dalibor Ninčević najavio objavu javnih poziva za sufinanciranje podstanarstva

Gradonačelnik Dalibor Ninčević održao je danas u solinskoj Gradskoj vijećnici konferenciju za medije na kojoj je najavio objavu javnih poziva za sufinanciranje podstanarstva.

Riječ je o dva javna poziva, prvom vrijednom 19,440 eura koje osigurava Središnji državni ured za demografiju i mlade, i drugom vrijednom 21,600 eura osiguranih u proračunu Grada Solina. Po svakom pozivu pozivu predviđeno je 10 korisnika što znači da će ukupno 20 podstanarskih kućanstava, obitelji ili samaca, s područja grada Solina ostvariti pravo na sufinanciranje troškova stanovanja u razdoblju od 12 mjeseci. Oba javna poziva bit će objavljena sutra, 22. kolovoza, i bit će otvorena zaključno do 6. rujna ove godine.

Najprije bih istaknuo da se Grad Solin našao na popisu dobitnika potpore Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji ove godine provodi Pilot projekt sufinanciranja troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. Sukladno tom pozivu samci i supružnici bez djece mogu ostvariti potporu u visini od 120 eura mjesečno, a obitelji s djecom 180 eura uz uvjet da su oba supružnika zaposlena i da su im ugovori o najmu ovjereni od strane Porezne uprave. U Gradu smo odlučili paralelno raspisati još jedan javni poziv s nešto manje zahtjevnim kriterijima sukladno kojem svi korisnici, bez obzira da li se radi o samcima ili obiteljima s djecom mogu ostvariti 180 eura sufinanciranja mjesečnog podstanarstva koje mogu dokazati izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika ili plaćanjem računa na svoje ime, a pri tom nismo odredili ni uvjet da moraju biti zaposleni – kazao je gradonačelnik ističući kako će sredstva biti isplaćena retroaktivno od 1. siječnja 2023. pa do kraja godine.

Vjerujem da će biti puno prijavitelja te ćemo temeljem iskazanog interesa i iskustava stečenih kroz ove pozive u sljedećem proračunu, ukoliko se pokaže potrebnim, izdvojiti i veća sredstva za ovu namjenu kako bi pomogli našim sugrađanima koji duži niz godina žive u podstanarstvu da lakše prevladaju sve veće životne troškove – kazao je gradonačelnik.

Oba javna poziva bit će objavljena na stranicama Grada Solina, a temeljni kriteriji postavljeni u pozivu kojeg raspisuje Grad bit će dužina podstanarskog statusa, broj članova obitelji i ukupna primanja.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content