Nagrade grada Solina za 2020.

Temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Solina osobne i kolektivne nagrade za 2020.godinu dobili su:

Osobnu nagradu prim.mr.sc. Katica Obradović, dr.med.spec. ped.

Prim.mr.sc. Katica Obradović, dr.med.spec.ped. rođena je 1952. u Vinici, u Sloveniji, a od 1987. kontinuirano djeluje u pedijatrijskoj ordinaciji Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Solinu. Tijekom ratnih godina, od 1991. do 1995., kao specijalist pedijatar u više je navrata volonterski djelovala u prihvatnim centrima te pružala skrb djeci prognanika i izbjeglica.

Vrlo je aktivna u životu grada Solina, uključena je u rad koordinacijskoga odbora Grad Solin prijatelj djece te redovito volontira na tribinama i predavanjima za trudnice s područja Solina i Splita.

U mladim danima bila je vrsna sportašica, osvajačica niza odličja u atletici, a ljubav prema sportu pokazala je i kroz medicinsko usavršavanje te stjecanje licence sportskog liječnika nakon čega je nekoliko godina bila sportski liječnik Atletskog sportskog kluba Split.

Već dvadeset godina objavljuje savjete u mjesečniku „Solinska kronika“, a na temelju istih objavljena je vrijedna knjiga „Naše dijete – Pitanja i odgovori iz pedijatrijske ordinacije“.

Još 2017. ispunila je uvjete za odlazak u mirovinu, ali po vlastitoj je želji, zbog nedostatka specijalista pedijatrije, a uz suglasnost Ministarstva zdravstva, nastavila s radom u pedijatrijskoj ordinaciji na zadovoljstvo njezinih pacijenata i njihovih roditelja.

Čestitamo!

Osobnu nagradu za 2020. godinu dobio je Hari Ninčević

Hari Ninčević, rođen 1960. u Splitu, dao je veliki doprinos u stvaranju i obrani Domovine. Početkom Domovinskoga rata, 1990., aktivno je sudjelovao u osnivanju dragovoljačkih skupina na području tadašnje općine Solin te u stvaranju jedinstvene postrojbe koja se u lipnju 1991. priključila 114. brigadi HV-a kao samostalna satnija Solin-Dugopolje. Na dužnosti dozapovjednika prošao je sva bojišta južne Hrvatske.

Od travnja 1993. do studenog 1996. djelovao je u zapovjedništvu 73. bojne Vojne policije te kao djelatni časnik sudjelovao u vojno redarstvenoj akciji Oluja.

U listopadu 1995. dodijeljen mu je časnički čin „čin poručnika“, a za zasluge u Domovinskom ratu nagrađen je brojnim odličjima: spomenicom Domovinskoga rata 1990.-’92., medaljom Oluja, značkom Vojne policije s posvetom načelnika Uprave VP-a za operaciju Oluja te Redom hrvatskog trolista.

U mirnodopskim uvjetima nastavio je djelovati afirmativno šireći svijest o događajima iz 90-tih godina 20. stoljeća i to prvenstveno kroz Zbirku eksponata iz Domovinskoga rata UHBDDR-a. Uz to što je ustupio na korištenje velik broj eksponata iz privatne kolekcije organizira brojne edukacije i predavanja za najmlađe bogateći na taj način kulturno-povijesnu i turističku ponudu našeg grada.

Svojim djelovanjem zadužio je generacije koje dolaze te odigrao važnu ulogu u stvaranju moderne, europske i slobodne Republike Hrvatske.

Čestitamo gosp. Hariju Ninčeviću!

Kolektivnu nagradu za 2020. godinu temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Solina dobio je Košarkaški klub Solin!

Zahvaljujući solinskom sportskom entuzijastu Marinu Vukšiću i skupini njegovih istomišljenika u Solinu je 1969. pokrenuto osnivanje košarkaškog kluba koji je od osnivanja do 1973. djelovao pod imenom „Salona“, a potom promijenio ime u KK „Solin“. Prvi veći uspjeh Klub je zabilježio 1974. ulaskom u Hrvatsku ligu.

Nakon stvaranje samostalne hrvatske države solinski košarkaški godinama se natječu u prvenstvu Prve B košarkaške lige – južna skupina, a nakon reorganizacije natjecanja postaju članovi A-2 lige. Uprava Kluba nada se skorom ulasku u Prvu ligu, a drže kako im ni Premijer liga nije neostvariva.

Pod okriljem Kluba djeluje i škola košarke koja je tijekom godina iznjedrila velik broj kvalitetnih igrača.

Za opstanak solinske košarke tijekom proteklih pet desetljeća zaslužni su mnogi pojedinci, sponzori, prijatelji Kluba i entuzijasti, a od velikog je značaja i konstantna potpora Grada Solina i Solinske zajednice sportova.

Solinska muška košarka neizostavan je dio sportske baštine i uspješne sportske povijesti grada Solina.

Čestitamo Košarkaškom klubu Solin i svim njegovim članovima!

Kolektivnu nagradu za 2020. dobila je Udruga Solinjani!

Udruga „Solinjani“ osnovana je u lipnju 2007., a trenutno  broji 38 aktivnih članova i članica te oko 30 aktivnih sudionika u svim programima. Ciljevi osnivanja Udruge su promicanje izvornih kulturnih običaja grada Solina, organiziranje društveno-kulturnih sadržaja u svom gradu te posjete udrugama sličnih ciljeva u zemlji i inozemstvu.            Udruga je do sada, samostalno ili u partnerstvu s organizacijama koje djeluju u istoj sferi, realizirala 50-ak projekata među kojima je izložba „Kako su živili naši stari“, „Izložba starih dalmatinskih nošnji i cvijeća“, „Advent u Gašpinoj nmlinici“ i „Izložba starih običaja i zanata“. „Solinjani“ posebno intenzivno surađuju s Turističkom zajednicom grada Solina s kojom sudjeluju u organizaciji tradicionalne manifestacije „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari“, „Uskršnji doručak“ i „Ususret Uskrsu“, a aktivno su uključeni i u manifestacije TZ-a, „Večeri antike uz Jadro“, „Winterfest Solin“ i „Antičko vjenčanje u Tusculumu“.

Članovi i članice Udruge posljednjih nekoliko godina gostuju i na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i inozemstva vjerno prikazujući običaje iz života predaka sa svoga područja, a uređenje štanda suvenirima i dalmatinskim delicijama čini ih poželjnim gostima svakog događanja. 

Čestitamo Udruzi Solinjani na nagradi i neka im bude poticaj za daljnji uspješan rad.

Kolektivnu nagradu za 2020. godinu dobilo je Hrvatsko folklorno društvo Jadro!

Hrvatsko folklorno društvo „Jadro“ Solin osnovano je 2000. s ciljem njegovanja i očuvanja tradicije i kulture baštine dalmatinskog i hrvatskog etno-glazbenog podneblja. Od samih početaka Društvo se trudi okupiti veliki broj djece i mladih koji kroz prve plesne korake i plesove stječu znanje i ljubav prema folkloru i kulturnoj baštini.

Trenutno broji preko 40 aktivnih članova podijeljenih u tri skupine: folklorni ansambl, dječja skupina i mandolinski orkestar.

Tijekom 19 godina djelovanja aktivno predstavljaju Grad Solin, Splitsko-dalmatinsku županiju te Republiku Hrvatsku na raznim smotrama, manifestacijama i festivalima u zemlji i inozemstvu.

Jedna od tradicija koju njeguju dugi niz godina je organizacija kulturne manifestacije „Uskrsni ponedjeljak s HFD Jadro“ kojom su 2015. proslavili 15 godina djelovanja. U manifestaciji su tijekom nešto više od deset godina održavanja sudjelovala brojna folklorna i glazbena društva, klape, plesni klubovi i orkestri s kojima HFD „Jadro“ njeguje suradnju.

Cilj im je, poručuju, i dalje njegovati takva druženja te nastaviti s predstavljanjem i promocijom bogatstva hrvatske kulture.

Čestitamo Hrvatskom folklornom društvu Jadro na nagradi.

Povodom  dugogodišnjeg njegovanja kulturne baštine i promicanju izvornog dalmatinskog klapskog a cappella pjevanja posebnu plaketu grada Solina dobila je klapa Krunik iz Kučina.

Čestitamo klapi Krunik!

Scroll to Top