Najava bogatog programa 27. Solinskog kulturnog ljeta

Tijekom 27. izdanja Solinskog kulturnog ljeta, koje će se održavati od 8. srpnja do 3. rujna ove godine na pozornicama diljem Solina, u Gradini, u vrtu muzeja Tusculum, na Manastirinama, u crkvi Gospe od Otoka, Galeriji Zvonimir, tradicijskoj Kući Parać te ostalim solinskim ambijentalnim lokacijama, producirati će se ukupno 52 kulturna programa te 10 događanja u sklopu već tradicionalnog Solinskog ljetnog đira – najavio je to Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin tijekom današnjeg predstavljanja poznate solinske ljetne manifestacije. Predstavljanju su uz Ćićerića nazočili i gradonačelnik Dalibor Ninčević te direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo.

Ovogodišnje Solinsko kulturno ljeto pripremalo se u specifičnim uvjetima jer je tek krajem svibnja imenovan ravnatelj Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“, ali ono će, bez obzira na kratak vremenski rok, imati bogat i raznovrstan program u kojem će, vjerujem svatko pronaći nešto za sebe – rekao je gradonačelnik Ninčević upućujući zahvalu Tonću Ćićeriću i Jeleni Stupalo.

Osim provjerenim i afirmiranim umjetničkim imenima i ansamblima, naš festival uvijek daje priliku i mladim umjetnicima za prezentaciju njihovih umjetničkih postignuća, a uz domaće umjetnike iz svih hrvatskih krajeva, na ovogodišnjem festivalu gostuju i umjetnici iz Argentine, Italije, SAD-a, Nizozemske, Norveške te Bosne i Hercegovine – kazao je Ćićerić otkrivajući ovom prilikom i detalje vezane uz program svečanog otvaranja 27. Solinskog kulturnog ljeta koje tradicionalno pripada Gradskoj glazbi „Zvonimir“ i gostima.

Ovogodišnji program otvaranja posvećen je 90. obljetnici rođenja Solinjanina Tonija Kljakovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača zabavne glazbe starije generacije. Nakon ceremonije podizanja festivalske zastave, slijedi nastup brojnih vokalnih solista koji će uz pratnju orkestra izvesti najveće Tonijeve glazbene uspjehe u razdoblju od početka 50-ih do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.

Uz program svečanog otvaranja, koji će se održati 8. srpnja, 27. Solinsko kulturno ljeto iznjedrit će 24 koncerta s područja zabavne, klasične, jazz, etno i tradicijske glazbe, a jedna od novosti je večer posvećena Splitskom festivalu. Očekuje nas i 9 dramskih predstava realiziranih u suradnji s eminetnim hrvatskim kazalištima te off dramski program u sklopu kojega ćemo ugostiti „Ćubijeve dane smija“. Tu su još i dvije književne večeri te kao i svake godine bogat dječji program s nizom dječjih predstava, lutkarskih mjuzikala, bajkaonica na otvorenom te dramskih i likovnih radionica.

Direktorica TZ Solin Jelena Stupalo najavila je ovom prilikom program Solinskog ljetnog đira u sklopu kojeg se odvija i centralna manifestacija TZ-a „Romantika u Saloni“ koja će i ove godine biti podijeljena u tri tematske večeri, „Antički kutak ljepote“, „Noć gladijatora“ i „Antika uz Jadro“.
Svakako bih najavila i gastronomske večeri koje će se tradicionalno održati u Mravincima i Kučinama, Večer male Venecije u Vranjicu, manifestaciju „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari?“ u Gašpinoj mlinici, Večer Zagore, Međunarodni oldtimer auto moto susret i reviju Solinskih mažoretkinja – najavila je Stupalo.
Uistinu nas očekuje vrlo bogat program Solinskog kulturnog ljeta, nakon kojeg pripremamo i veliki koncert za proslavu Dana Grada, ali za sada ne bismo otkrivali detalje – kazao je gradonačelnik Ninčević pozivajući Solinjanke i Solinjane te sve drage goste da poprate program ovogodišnjeg solinskog ljetnog festivala.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content