Najava manifestacije Romantika u Saloni 2021.

U organizaciji Turističke zajednice grada Solina i suorganizaciji Grada Solina, te sponzorstvu INA d.d. već jubilarnu desetu godinu zaredom održat će se već širom prepoznatljiva manifestacija Romantika u Saloni.

  • Cilj manifestacije, koja će se održati u ljetnim mjesecima kroz tri različita termina je “oživljavanje” povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine putem organizacije tematskih večeri kojima se na kreativan način prikazuje život u Saloni u antičko doba. Ovom manifestacijom doprinosimo promidžbi antičke Salone i Solina, ali i unaprijeđenu kvalitete sadržaja u destinaciji, a time neposredno utječemo i na povećanje broja posjetitelja u destinaciji. Sa zadovoljstvom ističemo kako je spomenuta manifestacija dobitnik godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013.“ (kristalne statue i zlatne povelje) koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, u okviru poslovno turističke burze PUT u Malinskoj na otoku Krku. – rekla je u svom uvodu direktorica TZ grada Solina Jelena Stupala na konferenciji za medije povodom najave jubilarne Romantike u Saloni.
  • Manifestacija će se održati 10. godinu zaredom, a ostvarila je značajan broj posjetitelja koji neprestano raste – kazao je zamjenik gradonačelnika grada Solina Ivica Rakušić te dodao –  Uz manifestaciju Romantika u Saloni grad Solin zajedno s Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir i TZ Solin i ovu godinu svojim posjetiteljima i građanima nudi i bogato Solinsko kulturno ljeto, što je izvrsna prezentacija antičke Salone i starohrvatskog Solina. No, ovo će Solinsko kulturno ljeto biti obogaćeno i novim ruhom, riječ je o obnovljenoj ljetnoj pozornici u Gradini, koja se obnavlja sredstvima europskih fondova – kazao je zamjenik gradonačelnika Rakušić, koji je zaključio kako se razvoj grada Solina upravo temelji na grani turizma i svojoj bogatoj kulturnoj baštini.

Uz direktoricu TZ Solin Jelenu Stupalo i zamjenika gradonačelnika Grada Solina Ivicu Rakušića kao predstavnik generalnog sponzora INA d.d. nazočnima se obratio Mladen Župa, rukovoditelj terminala Dalmacija INA d.d., koji je naglasio kako će tvrtka INA d.d. uvijek podupirati projekte koji promiču kulturnu baštinu. – Kroz ovakve manifestacije vidljiv je spoj između industrije i kulturne baštine, a koji je itekako moguć i spojiv– kazao je Župa.

Zadovoljstvo izvođača manifestacije kao i posjetitelja je na zavidnoj razini, a vidljivost u medijima iz godine u godinu je sve bolja te je ostvaren cilj promidžbe  i očuvanja/oživljavanja antičke kulturne baštine kroz program „oživljene povijesti“ te promidžba lokaliteta na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

U 2021. godini program će se sastojati od slijedećih tematskih događanja:

Antički kutak ljepote (vrt Tusculum, Salona) – nedjelja  4. srpnja u 20:00h – ova večer označava početak manifestacije Romantika u Saloni uz prikaz uljepšavanja žena u antičko doba kroz šminku, mirise te izradu frizura te glazbeni nastup naše poznate violončelistice Ane Rucner u 21:00h.

U okviru večeri u organizaciji Arheološkog muzeja u Splitu u područnoj zgradi Tusculum održat će se i izložba plakata „Rimska noć u Naroni“ koja se održava od 2011. godine zadnjeg petka u srpnja te također uključuju interpretaciju antičke baštine. U povodu 10 godina održavanja priređuje se izložba plakata manifestacije koje od početka izrađuje Mladen Čulić, splitski umjetnik i profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Antika uz Jadro (Mali Glorijet – centar grada Solina) – petak 30. srpnja u 19:00 h – ovom večeri donosimo dašak antike u centar grada Solina uz sajam antičkih zanata – kovač lončar, košačar, toge, radionica antičkih mozaika, izrada predmeta od antičkog stakla te glazbeni nastup Stipana Popovića i Ivane Kenk Kalebić (mandolina i gitara).

Antičke bajkaonica, igre I radionica antičkih mozaika (vrt Tusculum, Salona) – petak 6. kolovoza u 19:00 h. U ovoj večeri program se sastoji od antičke bajkaonice koju izvodi Andrijana Vicković, radionice antičkih mozaika, arheološke radionice te antičkih igara (npr. trlja, rimska rota). Riječ je o program posvećenom djeci s ciljem edukacije o antičkoj baštini grada Solina.

U okviru događanja u Tusculumu posjetiteljima je osiguran besplatan razgled Salone u pratnji stručnog vodiča, 4. srpnja s polaskom u 20:00h te 6. kolovoza s polaskom u 19:00h.

Ulaz na manifestaciju je besplatan.

Scroll to Top Skip to content