Najava manifestacije Romantika u Saloni 2022.

Foto: TZ Grada Solina

I ove godine, u sklopu Solinskog ljetnog đira, a u organizaciji Turističke zajednice Grada Solina održat će se manifestacija Romantika u Saloni.

Cilj ove manifestacije je “oživljavanje” povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine putem organizacije tematskih večeri kojima se na kreativan način prikazuje život u Saloni u antičko doba.

Ovom manifestacijom doprinosimo promidžbi antičke Salone i Solina, ali i unaprijeđenu kvalitete sadržaja u destinaciji, a time neposredno utječemo i na povećanje broja posjetitelja u destinaciji. Sa zadovoljstvom ističemo kako je spomenuta manifestacija dobitnik godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013.“ (kristalne statue i zlatne povelje) koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, u okviru poslovno turističke burze PUT u Malinskoj na otoku Krku. – rekla je direktorica TZ grada Solina Jelena Stupalo.

Prva tematska večer u sklopu ovogodišnje Romantike u Saloni započet će u Vrtu Tusculum 9. srpnja 2022. godine s početkom u 20:00 sati pod nazivom “Antički kutak ljepote i antički teatar”. Ovdje će posjetitelji moći otkriti tajne uljepšavanja žena u antičko doba kroz šminku, mirise te izradu frizura koje će izvesti tvrtka Aroma power iz Pule.

Osim toga članice udruge Zdravi Dan, Vjekoslava Šupraha i Žana Milat će izvesti zanimljive radionice na temeljima antike:
Žana Milat: Izrada ljekovite maske za lice od prirodne gline te Vjekoslava Šupraha: Mirisne zaruke (izrada mirisnih narukvica).
U 21:00h će započeti antička predstava “Eshil: Orestija” koju će izvesti studenti/ce 3. godine Preddiplomskog studija Gluma Umjetničke akademije u Splitu, pod mentorstvom: izv. prof. art Goran Golovko; Ana Marija Veselčić, stručna suradnica te Nenad Srdelić, asistent.

Noć gladijatora će se održati druge večeri manifestacije 30. srpnja 2022. godine u Amfiteatru (Salona) s početkom u 21:00h. Večer će započeti ulaskom cara Dioklecijana u pratnji carice Priske , rimske straže i gladijatora, uz zvukove bubnjeva u amfiteatar. Nakon dolaska cara i carice na binu, posjetitelji će moći uživati u borbama gladijatora u izvedbi pulske udruge Spectacula Gladiatoria te izvrsnom showu s vatrom Elsie Angeles Novaković.
Od 20:00h posjetiteljima će biti na raspolaganju i sajam antičkih zanata koji će se postaviti na predprostoru amfiteatra te sadržavati prezentaciju raznih antičkih zanata, poput radionice antičkih mozaika, antičke raidonice za djecu, antičkih igara te izrade antičkog stakla koju izvodi Muzej antičkog stakla iz Zadra.

Posljednja večer Romantike u Saloni, 6. kolovoza 2022. godine, na Mali Glorijet u 20:00 sati donosi sajam starih zanata koji će prenijeti dašak antike u centar grada uz sajam antičkih zanata kovač, lončar, košačar, toge, radionica antičkih mozaika, antička radionica za djecu, mirisovnica, antičke igre. Osim toga u toku večeri posjetitelji će moći uživati u glazbenom nastupu Stipana Popovića i Ivane Kenk-Kalebić uz mandolinu i gitaru (od 21:00h) ali i antičku bajkaonicu u 20:30h koju izvodi Andrijana Vicković, glumica HNK Split.
U okviru događanja 1. i 2. večeri posjetiteljima je osiguran besplatan razgled Salone uz stručno vodstvo s polaskom s Manastirina u 20:00h. Ulaz na manifestaciju je besplatan.
U slučaju kiše manifestacija se otkazuje te će posjetitelji biti obaviješteni o novom terminu održavanja.

Scroll to Top Skip to content