Nastavlja se solinsko božićno kolendravanje: Čestitari posjetili obitelji Marinka Bobana pok. Vicka u Rupatini i Harija Ninčevića u Lamotini

SOLIN – I ove godine na Stipandan Turistička zajednica grada Solina, uz Pučke pivače, Udrugu Solinjani i Grad Solin, nakon dvije godine stanke zbog pandemije korona virusa, nastavila božićno kolendravanje, koje je prema pričama iz knjige „Solin sve u šešnest” pokrenula direktorica Turističke zajednice Jelena Stupalo prvi put 2014. godine.

Zapivali su tako kolendari, pod paskom solinskih Pučkih pivača, u dvije obitelji, jedna u Rupotini ili po domaću Rupatini, a druga u Ninčevićima, odnosno Lamotini.

Kolendravalo se tako kod obitelji Ljiljane i Marinka Bobana pok. Vicana u Rupatini, a u Lamotini, se zapivalo pred kućom Harija Ninčevića i supruge Egidije, i zatim nastavilo u kući uz pismu i ćakulu,  naravno uz domaće specijalitete!

Kolendra počinje – Lipa grana od orija faljen Isus i Marija!… Dobra večer Bog da, vrime ga je zvati. Pa i našem „Marinku ili Hariju“ razgovore dati –  a završava – Tri ti vrila priko kuće vrila! Prvi uja! Drugi vina! Treći Božjeg mira! Sinove ženija! Ćeri udava! Bog ti dava sa svi strana!!!

Čestitari su prozvali pismom domaćine po imenu, poželjeli im zdravlja, ljubavi, mira i pune konobe, a direktorica TZ-a Jelene Stupalo darovala im je, među ostalim, i naranču, a u ime Udruge Solinjani predsjednica Hela Milišić još domaćih kolača i suvenira udruge.

– Lijepo je vidjeti da se ovako običaji čuvaju pa ćemo i ubuduće to zdušno podržavati – kazao je i dogradonačelnik Solina Ivica Rakušić, a u njegovom naručju je na kolendravanju bio i njegov maleni, petomjesečni Toma.

– Ideja je došla nakon što sam u knjizi “Solin sve u šešnest” pročitala kako je to nekoć u Solinu bilo u vrime oko Božića. Trudimo se ove lijepe običaje oživiti, i ne samo kolendravanje, već i druge programe vezane uz baštinu, jer i domaći i strani turisti, kada negdje dođu, vole vidjeti kako narod živi, osjetiti taj duh, tako da ovakve i slične programe namjeravamo nastaviti – poručila je Jelena Stupalo, dok su obitelji Boban i Ninčević srdačno dočekali i ugostili čestitare i poručili su kako im je čast što su mogli biti domaćini ovakvog događanja i kolendarima poželjeli sve najbolje!

Obitelji domaćina Marinka i Harija, sa djecom, unucima i ostalom obitelji, su čestitare srdačno dočekali ispratili i poručili su kako im je čast što su baš oni bili domaćini ove godine u očuvanju solinske baštine, i poželjeli da se tradicija nastavi.

Ove godine čestitari su prvi put posjetili „Rupatinu“ i „Ninčeviće – Lamotine“, a ranijih godina posjetili su obitelji u Centru Solina (Boško Milanović, Ante Pleština, Ivica Limić, Željko Grubišić, Dinko Marković, Tomislav Poljak, Milivoj Delale, Zoran Ninčević), Priko Vode (Tonko Podrug i Fabjanko Japirko), Svetom Kaju (Ivica Vukšić i Marinko Grubić), u Strani (Ivica Bubić), u Poljaka (Ivica Čerina).

Miro Podrug /Udruga Solinjani/

Scroll to Top Skip to content