NK Solin se revanširao Mori na velikodušnoj gesti

Nakon donacije Nikole Mora, Školi nogometa NK Solin

Nije to nikakva tajna da sam htio ići u Hajduk, koji je pokazao interes tek nakon poziva Dinama – rekao je Nikola Moro.

Nakon što je mladi hrvatski reprezentativac Solinjanin, Nikola Moro, danas član moskovskog Dinama, kontaktirao upravu solinskog nogometnog drugoligaša, klub u kojem je ponikao, sa ciljem pomaganja i unaprjeđenja Škole nogometa, te je donirao nogometne lopte, pomoćne golove i aparate za medicinsku rehabilitaciju, Klub se revanširao svom „ditetu“! Iskoristili su priliku kada je Moro na odmoru u svom Solinu, u utorak, 29. prosinca 2021. upriličen je prijem u klupskim prostorijama uz Jadro, gdje je Nikola započeo svoju nogometnu karijeru. Predsjednik kluba Ivan Spajić, uz nazočnost člana IO Marija Jamana, i trojice bivših tajnika tajnika Mira Podruga, Miroslava Dugeča i Pavla Marinkovića, te dječaka iz Škole nogometa, uručio mu je modru desetku, koju je nosio uz Jadro prije odlaska u zagrebački Dinamo. Dobio je još jedan dres na sjećanje ne 100-tu obljetnicu NK Solin.

Moro je počeo priču o prvim trenerima, a mi pitanjem kako nije završio u Hajduku?

 • -U Solinu mi je prvi trener bio Zvonimir Balić, a još su me trenirali Kajo Kalinić, Damir Boban i Mladen Bosančić. Iz Solina sam otišao u kolovozu 2009. Odigrao sam turnir Boban Bebi sa Solinom i onda otišao u Dinamo na pripreme. Nije to nikakva tajna da smo htio ići u Hajduk, koji je pokazao interes tek nakon poziva Dinama. I prije odlaska u Dinamo išao sam na nekoliko turnire s Hajdukom, ali kada smo se trebali dogovorit neke stvari jednostavno se nisu javili. U Solinu sam igra za 98., 97. i 96. godište. Kad god je bio turnir, svaka dva mjeseca, trebalo je platiti tisuću kuna za putovanje, smještaj i opremu, kopačke, majice i slično, jer ćaća Miro je bio u mirovini. Onda je ćaća bio s Vučevićem na razgovoru. On mu je rekao da on nije ovlašten za to i da mu on to ne može garantirat. Obećao se javiti kroz mjesec dana da se dogovorimo ali se nije javio. Dinamo je bio konkretniji i kada sam tek došao nisam imao ništa, samo smještaj.

Nikola se nikada nije bojao reći odakle je, za koga mu srce kuca, ni kada se tek probijao u među profesionalce, ni kada je uspio:

 • -To dobro znaju svi u Dinamu, od Zdravka do oružara.

Prvenstvenu stanku u Rusiji je iskoristio za dolazak doma u Solin. Aktivni odmor provodi trenirajući pod paskom kondicijskoj još jednog igrača Solina Tomislava Čule

 • -Ovdje mi je sva ekipa, obitelj, otiđem malo i na selo. Solin je moj dom. Draže je meni ovdje kad si svugdje za deset minuta. Sad sam trenirao na Žnjanu, došao sam ovdje za pet minuta, a u Moskvi je sve daleko. Sa našim hrvatskim nogometašima u Moskvi, Vlašićem i Bistrovićem iz CSKA, Ćorlukom iz Lokomotiva ne viđam se često, ali se čujemo. Sve ove dana treniram, moram biti spreman za početak priprema. Desetog siječnja imamo okupljanje, krajem veljače se nastavlja rusko prvenstvo. Solinjanin Tomo Čulo mi je kondicijski trener, u Zagrebu je sa mnom radio četiri godine, a sada mi pošalje program po kojem radim.
  Zagrebački Dinamo čeka ruski Krasnodar u šesnaestini finala Europske lige.
 • Kada su izvukli CSKA mislio sam da će biti teško, ali Dinamo je igrao dobro. Mislim da je Krasnodar kvalitetniji, to je moja prva informacija, stojim na usluzi za bilo kakve informacije – s osmijehom je rekao Nikola.

Iduće godine su dva EP. Prvi dio za U21 je krajem ožujka, a eliminacije su od 31. svibnja do 6. lipnja, dok je „glavni” Euro od 11. lipnja do 11. srpnja. Može li Moro „stići“ na oba?

 • -Volio bih biti na oba, ali prvo treba odraditi za U21. Ako prođemo dalje onda na drugi ne mogu ići, jer se drugi dio U21 Eura praktično poklapa sa seniorskim prvenstvom. Mnogi moji vršnjaci u Europi će zbog toga možda morati preskočiti jedno veliko natjecanje zbog ove situacije oko korone. Ako igraš dobro, izbornik će te zvati. Nismo baš imali sreće u ždrijebu, Engleska, Portugal i Švicarska. Kada smo igrali na Euru pod Gračanom igrali smo s Engleskom, Francuskom i Rumunjskom, isto teška grupa. Barem se igra tu blizu u Sloveniji. Mislim da možemo nešto napraviti, jer možemo se „potući” sa svima – rekao je Nikola Moro.

Prisjetio se svoje solinske generacije, a prvoj momčadi u Drugoj ligi zaželio ostanak i podršku dao i nazočnom treneru Ivanu Matiću!

 • -Koliko je tu dobrih igrača bilo. Mi smo dobivali Hajduk a to je uvijek bio pojam. Igrali su Zeljković, Batarelo, Božo Andabak, Lerotić, Mario Čalušić…. Razbijali smo sve. Nadam se da seniori Solina ostati u Drugoj ligi. Gledam ja sve utakmice Solina preko HNTV ili YouTuba, dobro se igra ali nema sreće.
  Predsjednik Solina Ivan Spajić je zaključio priču;
 • -Napravit ćemo sve što možemo. Zahvaljujemo na donaciji i želimo ti uspjeh klupski i reprezentativni.

Priredio: Miro Podrug
Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content