Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Solinu

Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života.

Suradnjom Udruge Moje dijete i Grada Solina Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se u utorak, 2. travnja 2024. godine u 10:30 sati simboličnim puštanjem plavih balona na Malom Glorijetu. 

Cilj je skrenuti pažnju na nedovoljnu informiranost javnosti o poremećajima iz spektra autizma, potaknuti razgovor te naglasiti važnost rane dijagnostike i intervencije koje mogu poboljšati rezultate rehabilitacije i prilagodbe djece s autizmom.

Poremećaji iz spektra autizma nisu bolest, nego razvojni poremećaj/stanje koje traje cijeli život. Radi se o širokom spektru poremećaja, svaka dijagnoza je drugačija i svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe. Upravo zato se koristi riječ spektar jer taj „kišobran“ obuhvaća cijeli spektar (Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, DDS – Dječji dezintegrativni sindrom /Hellerov sindrom/, Neodređeni pervazivni razvojni poremećaj). Plava boja simbolizira poremećaje iz spektra autizma, a još jedan od simbola su i dijelovi puzzle.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Malom Glorijetu kako bismo zajedničkim snagama dali podršku osobama s autizmom i njihovim obiteljima!

Foto: Udruga Moje dijete Solin

Scroll to Top
Skip to content