Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina Ivan Andabak, podigao je hrvatski stijeg na jarbol popraćen notama hrvatske himne u izvedbi Gradske glazbe Zvonimir Solin. 

Nakon ovog svečanog čina obratio se okupljenima: “Naša se država zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku gosp. Franji Tuđmanu i hrvatskom narodu, odlučila na put Europe i put demokracije odmičući se od totalitarnog režima kojim je bila okovana u nesretnom 20. stoljeću. Prisjetio bih se riječi prvaka hrvatske, političke misli, dr. Ante Starčevića koji je rekao za Hrvatsku – makar bila duga uru, široka uru, makar bilo samo pet Hrvata neka su slobodni i sretni. Zahvaljujući našem narodu i predsjedniku Tuđmanu upravo smo tu misao ostvarili 90-tih, a zahvaljujući hrvatskim braniteljima i obranili u Domovinskom ratu”, te završio krilaticom dr. Ante Starčevića: “Bog i Hrvati.” Nitko ne može biti iznad Hrvata nego samo Bog.

Potom su predstavnici Grada Solina, članovi Gradskog vijeća, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije, vatrogasaca položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja. Prigodnu molitvu pred spomen obilježjem, predvodio je don Vladimir Smoljo, župni vikar u Župi Gospe od Otoka.

U ime Grada Solina okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić te svima čestitao Dan državnosti. Istaknuo je kako situacija u Ukrajini evocira uspomenu na Domovinski rat – podsjeća nas kako su bile male šanse da ćemo stvoriti Hrvatsku i obraniti se od nadmoćnog neprijatelja. “To smo ostvarili vođeni prije svega mudrošću vojnih i političkih odluka prvog, hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali i slijepom odanošću hrvatskih branitelja koji su bili spremni položiti svoje živote na oltar domovine. To su mnogi od njih i napravili, dali svoje živote i svoje zdravlje. Stvorena je Hrvatska i nije idealna. Svi mi koji danas obnašamo nekakve političke dužnosti i svi građani, moramo biti dostojni te žrtve te svojim djelovanjem nastojati učiniti našu državu što boljom, institucije što učinkovitijima, društvo što pravednijim, a gospodarstvo što snažnijim. Nadam se da ćemo biti dostojni ove žrtve i da ćemo znati kao društvo i kao država odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju.”

Hari Ninčević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Solin, zaključio je: “Da nije bilo volje, entuzijazma branitelja vjerujem da ne bi do Dana državnosti došlo. Svi branitelji koji su danas tu svjedoče o stvaranju  nezavisne države kakvu smo željeli. Iz osobnog iskustva i iskustva mojih prijatelja dragovoljaca, znam da su branitelji išli za srcem za Hrvatsku, a ne iz materijalne koristi ili privilegija.”

Svim Solinjankama i Solinjanima, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan državnosti!

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content