Od šenice do pogače – Oživjeli stari običaji na Blacama

U subotu, 16. rujna, u predivnom zakozjačkom selu Blaca održan je edukativan projekt „Od šenice do pogače“. Događaj su organizirali Udruga Blaca, Udruga Solinjani i mladi članovi solinskog Dječjeg gradskog vijeća s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije našega kraja.

U projektu su se preferirale aktivnosti s odlikama spontanog, samostalnog i istraživačkog rada kod djece. Cilj projekta je bio poticati djetetovu znatiželju, kreativnost i sudjelovanje, a ponajviše kako bi male glavice upile znanja i mudrosti starijih u očuvanja tradicije i kulturne baštine.

Mali solinski gradski vijećnici, njihova braća i sestre, roditelji i rođaci svih četiriju solinskih osmoljetki su od članova i članica spomenutih udruga kroz projekt “Od šenice do pogače” učili o tome kako se nekoć na Blacama vršilo žito, a za ovu prigodu brašno je već ranije samljeveno u Gašpinoj mlinici u Solinu. Članice Udruge Solinjani su male glavice učile kako od dobivenog brašna raditi male pogače, a na koje su nakon izrade upisali svoje inicijale, tako da se zna čija je ruka koju lijepo odradila, a potom su pratili kako se pogačice peku. Pogačice su se pekle ispod peke, baš onako kako su radili naši stari, a u tome su im pomogli članovi Udruge Blaca.

-Važno je učiti tradiciju od naših starijih, poput pečenja ove pogače –​ istaknuli su djeca Dječjeg gradskog vijeća, dodavši da im je na Blacama lijepo, da su na svježem zraku, a i da pritom rade nešto poučno, uče o običajima i da im je zabavno. Igralo se na baluna, trčalo, skakalo, bacilo se i na badminton, pričalo i učilo o starim igrama, a na obližnjem dječjem igralištu koje je uredio Grad Solin oni manji su se ljuljali.

Članovi udruga Blaca i Solinjani te mali solinski vijećnici su se zahvalili Gradu Solinu na podršci ovom hvalevrijednom projektu i za kraj dodali kako je ovaj projekt pokazatelj i poziv kako grad Solin ima predivnu izletničku oazu u kojoj će svaka obitelj otkriti ponešto zanimljivo za sebe.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content