“Od šenice do pogače” – projekt očuvanja tradicije i običaja

U subotu, 10. rujna, u predivnom zakozjačkom selu Blaca održan je zanimljiv i edukativan projekt „Od šenice do pogače“. Događaj su organizirali Udruga Blaca, Udruga Solinjani i mladi članovi solinskog Dječjeg gradskog vijeća s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije našega kraja. 

U tišini i ljepoti ovog solinskog naselja stariji članovi Udruge Blaca i Udruge Solinjani učili su mlade solinske ruke zaboravljenim običajima našega kraja.

Tako su mali Solinjani u pratnji svojih roditelja mogli naučiti kako se vršilo žito, a potom su mijesili tijesto za solinske pogače koje su se onda ispekle ispod peke – kazala je Radojka Bućan, voditeljica Dječjeg vijeća.

Mladi članovi solinskog Dječjeg vijeća nisu samo učili stare vještine već su uživali i u igri (na franje, skakanju preko laštika) i u druženju sa svojim obiteljima. 

Svrha i želja ovog zajedničkog projekta je naglasiti važnost običaja koje se prenose s generacije na generaciju, a kojima se danas uz užurbanost svakodnevnice i izazova modernog doba pridaje sve manje pozornosti.

Članovi udruga i Dječjeg vijeća zahvaljuju se Gradu Solinu i gradonačelniku Daliboru Ninčeviću koji su im pripomogli u realizaciji ovog projekta.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content