Odgovor i osvrt Grada Solina na prozivke od strane gradskih vijećnika „Bolji Solin“

U srijedu 15. srpnja 2020. gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević sazvao je konferenciju za medije povodom odgovora i osvrta Grada Solina na prozivke od strane gradskih vijećnika „Bolji Solin“, a vezano za provođenje postupaka javne nabave.

Konferenciji za medije, uz gradonačelnika Grada Solina Dalibora Ninčevića, nazočili su pročelnik Upravnog odjela za pravne i opće poslove Ante Ljubičić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić.

– Odlučio sam kao gradonačelnik, zajedno sa stručnim službama grada, temeljem provjerljivih i svima dostupnih činjenica odlučno odbaciti i demantirati laži i manipulacije dijela oporbenih vijećnika iz stranke „Bolji Solin“ na čelu s predsjednikom Davorom Mikasom, a koje su iznesene na njihovoj konferenciji za medije od 1. srpnja – rekao je gradonačelnik Ninčević te nastavio – Ovo nije prvi puta da se oporbeni vijećnici iz stranke „Bolji Solin“ u nedostatku vizije, projekata i programa za razvoj Solina služe manipulacijama i neistinama.

Povod odgovora i osvrta Grada Solina stranci „Bolji Solin“ jest navedena tiskovna konferencija na kojoj su iznijeli niz neistina vezano uz Pravilnik o jednostavnoj nabavi Grada Solina, a kako su naveli, zbog nepravilnosti i sukoba interesa kod provođenja nabave za posao rušenja baraka u sklopu projekta „Otvorene ljetne pozornice Ubrane aglomeracije Split“, a i nesazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na zahtjev oporbenih vijećnika.

– Vezano za nesazivanje tematske sjednice, prema riječima gradonačelnika, nisu bili ispunjeni razlozi i uvjeti propisani čl. 88. Poslovnika Gradskog vijeća u kojem se navodi da se tematska sjednica može sazvati u iznimnim slučajevima, u vidu informacije i rasprave o pojedinom pitanju od osobitog značenja za život građana. Usprkos svemu tome kao gradonačelnik predložio sam da se na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 29. lipnja, kao posebna točka dnevnog reda uvrsti „Izvješće o provedbi postupka nabave i izbora izvođača radova na rušenju baraka u centru Solina“ i ista je bila uvrštena kao posebna točka dnevnog reda – objasnio je gradonačelnik Dalibor Ninčević te naveo kako su, usprkos svemu tome, oporbeni gradski vijećnici stranke „Bolji Solin“ napustili sjednicu Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Solina Ninčević tijekom konferencije je naveo kako je temeljem Zakona o javnoj nabavi donio jedan od rigoroznijih pravilnika o istim već spomenutim postupcima jednostavne nabave. Ponovno osvrćući se na, kako kaže neistinite navode, rekao je da su članovi stručnog povjerenstva za provođenje nabava stručne i educirane osobe kojima je to posao, te da to nema veze s politikom.

Gradonačelnik Ninčević navodi i kako stranka Bolji Solin iznosi pogrešne podatke kako je tvrtka Valvel Aventus d.o.o. dobila posao od Grada u vrijednosti 27.000.000,00 kuna bez PDV-a što apsolutno ne odgovara istini jer je to vrijednost ne samo rušenja baraka ili izgradnje Kulturnog centra već je to ukupna vrijednost projekta u svim gradovima Aglomeracije.

Nakon obraćanja gradonačelnika Ninčevića nazočnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za pravne i opće poslove Grada Solina Ante Ljubičić te je naglasio kako nikada do sada nije bilo primjedbi na postupke javne nabave u Gradu Solinu.

– Postupak je proveden u potpunosti sukladno Zakonu. Apsolutno nema sukoba interesa u ovom slučaju – kazao je pročelnik Ljubičić, objasnivši procedure od donošenja Plana nabave do pojašnjenja Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave.

Grad Solin Javnu nabavu provodi na temelju, narudžbenica, dviju ponuda i supotpisa gradonačelnika do 20.000,00 kuna, dok se pozivi za dostavu ponuda za nabave roba i usluga od 100.000,00 do 200.000,00 kuna  te za radove do 500.000,00, javno objavljuju na internetskim stranicama Grada Solina, a sve iznad toga se objavljuje putem elektroničkog oglasnika javne nabave – objasnio je pročelnik Ljubičić.

– Svi dokumenti dostupni su i transparentni u potpunost prema zakonima i pravilnicima o provođenju postupka javne nabave – rekao je Ljubičić dodavši kako su vrata Grada svima otvorena. Naglasio je da po Zakon o sprječavanju sukoba interesa vlasnik tvrtke Antonio Jurić, koji je ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Priko vode nije u sukobu interesa.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina Marijana Žižić je pojasnila kako se provodio postupak nabave po ovoj temi.

-Početkom godine za sve nabave koje su predviđene u toj godini objavljuje se Plan nabave pa tako i za 2020. godinu unutar kojeg se nalazila i navedena nabava za rušenje baraka sa svojom procijenjenom vrijednosti i planom objave i svim rokovima – objasnila je pročelnica Žižić te je upozorila na neke neistine o kojima se proteklih dana govorilo.

– Postojale su insinuacije, da su se na sumnjive načine dostavljale ponude. To nije točno – rekla je Žižić objasnivši kako je propisan način na koji se ponude dostavljaju. – Dostavljaju se konkretno na protokol s točnim datumom i vremenom. Ova ponuda koju smo prihvatili nije bila zadnja kako su neki navodili, iako to u ovom slučaju nije uopće važno – kazala je pročelnica Žižić.

Na samom kraju konferencije gradonačelnik Ninčević se još jednom obratio i iznio podatak o možebitnom sukob interesa Davora Mikasa dok je bio ravnatelj Dječjeg vrtića „Cvrčak“, a vezano za njegovo sklapanje poslova s tvrtkom „Mikas company“ temeljem narudžbenica. Navedena tvrtka je u vlasništvu Ivana Mikasa.

Scroll to Top