Održana prva manifestacije „Romantika u Saloni“ – Antički kutak ljepote

U subotu  11. srpnja u vrtu Tusculum događanjem Antički kutak ljepote službeno započela manifestacija Romantika u Saloni koja će pod pokroviteljstvom INA d.d. kroz četiri tematske večeri prezentirati i interpretirati antičku baštinu.

U okviru večeri posjetitelji su imali priliku uživati u prikazu uljepšavanja žena u antičko doba koje su izvele Ivna Bevanda i Nataša Kolić iz Pule, a koje sudjeluju na svim događanjima koje za cilj imaju prezentaciju antičke baštine. Naime pod budnim okom cara i carice, posjetitelji su mogli saznati kako su se u antičko doba u kontekstu frizura najviše koristile pletenice i prirodno cvijeće. Jako se njegovao kult ljepote te se posebnu pozornost pridavalo mirisima posebno prirodnim esencijama poput ruže, a kreme i maske za lice i tijelo bile su također na prirodnoj bazi. Make up je bio decentan, koristili su ugljen za ukrašavanje područja oko očiju, a posebno su iscrtavale madeže na licu.

Osim antičkog kutka ljepote izvrsnom suradnjom TZ Solin i Arheološkog muzeja Split, povodom 200 godina njegova osnutka, upriličena je i izložba naušnica “Aurum Salonitanum” autorice Eme Višić Ljubić, a koje datiraju od 1. do 4. stoljeća te potječu iz Salone.

Izložbu se uz prethodnu najavu može posjetiti do 18. srpnja 2020. a putem iste možemo na izvrstan način spoznati važnost uljepšavanja i putem nakita te vrste nakita koje su se koristile.

Slijedeća manifestacija u okviru “Romantike u Saloni” održat će se u petak 17. srpnja s početkom u 19:00h u dvorištu muzeja Tusculum u Saloni pod nazivom “Radionica antičkih mozaika” a u okviru večeri s početkom u 19h i 20h biti će organizirano i besplatno razgledavanje Salone u pratnji turističkih vodiča.

Ulaz na sve večeri je slobodan.

Scroll to Top