“Oklen si dite” – vrtićka djeca čuvari zavičajnog identiteta

Sinoć je u prepunoj dvorani Doma kulture Zvonimir četrnaesti put po redu održana smotra dječjih tradicijskih igara i folklornog stvaralaštva “Oklen si dite? – Maja Matas” u organizaciji Dječjeg vrtića Cvrčak Solin. Ova posebna manifestacija, osim što čuva kulturnu baštinu, odaje i počast svojoj idejnoj začetnici Maji Matas, čije ime s ponosom nosi. 

Na samom početku, prisutne je pozdravila ravnateljica Anđela Biuk, a posebno štićenike samostana sv. Rafaela koji su došli u pratnji časnih sestara.

“Važno je za reći kako je ovdje riječ o njegovanju zavičajnog identiteta. Osobito sada, u ovim godinama kada nam je moderna tehnologija došla na velika vrata i kad se vidno gube običaji, tradicije, osobito dijalekt koji smo sad imali priliku čuti od naše djece”, poručila je ovom prigodom ravnateljica Biuk.

U ime Grada Solina, obratio se Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika istaknuvši: “Predškolski odgoj jako je važan u razvoju djeteta i stoga nam je želja omogućiti takav oblik rane edukacije svoj djeci. Trenutno, 85 posto djece grada Solina pohađa vrtić i po tom kriteriju smo u vrhu RH. Međutim, ne smatramo kako je naš posao gotov, krajnji je cilj 100 posto vrtićke djece. U tom su smjeru i naši zadnji napori – izgradili smo Gabriela, završava se vrtić u Rupotini, a imamo i idejni projekt izgradnje vrtića u Svetom Kaju.” 

Predstavljeni program u Domu kulture, rezultat je zajedničkog truda te je osmišljen od strane djece i odgojiteljica skupina u kojima se posebno njeguje tradicijska glazba i kulturna baština kraja iz kojega djeca dolaze.

Osim što su se izvodile recitacije, plesovi, dječje igre, ojkalice, djeca su bila obučena u bijele košuljice kao što su prijašnje generacije djece nekada nosile. “Poslije smotre, bake i djedovi su mi rekli kako su čuli prekrasne, stare riječi koje trebamo čuvati od zaborava. Njegovanje i ljubav dječjih, tradicijskih igara smo nekako i u obvezi prenijeti na našu djecu, što smo večeras i pokazali,” zaključila je ravnateljica Biuk.

Na smotri su nastupala djeca dječjih vrtića Tratinčice, Labuda, Škrinjice, Jadra, Svetog Ante, Svetog Roka, Maslačka i Pinokija, folklorne radionice Labudući i Zagora, članovi KUD- a Pleter iz Dugopolja; instrumentalnu pratnju na stihove “S kolina na kolino” izvodile su Tanja Rožić na gitari i Tanja Kuzmanić na mandolini. Voditeljica programa bila je odgojiteljica Katarina Dodig.

Hvala svim odgajateljima DV Cvrčak i svima onima koji se, zajedno s djecom, godinama trude čuvati tradiciju svojih predaka i kulturnih običaja, od pjesama do igara.

Ako te pitaju: “Oklen si, dite?”, ti im reci: “Iz kuće s ognjišten di komaštre čuvaju uspomene na svoje stare, iz kuće di se na okupu raduje i plače, di se pod ponistrom crvene đirani i igraju dica, di su prijatelji uvik dragi gosti…”

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content