Online konferencija u sklopu projekta TEMPUS: “The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea – Places, languages, symbols and regulations”

U sklopu realizacije projekta TEMPUS, koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska CBC; 2014 – 2020 V – A Interreg, 15. studenog 2022., online putem preko Webex platforme s početkom u 10.00 sati, održat će se konferencija “The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea – Places, languages, symbols and regulations”.

Konferencija je posvećena lukama kao mjestima koja se trajno mijenjaju u smislu slobodnih zona u kojima vrijede posebna pravila i zakoni, gdje fiksni, materijalni, stabilni elementi koegzistiraju s elementima koji se neprestano kreću i stvaraju nematerijalnu vrijednost. Primjer za to su znakovi i jezik među pomorcima: “lingua franca” sačinjena od zajedničkih simbola. Uz to, tu je i lučko nasljeđe, koje se često zanemaruje i koje nudi mnoštvo mogućnosti za tumačenje i predstavljanje, prvenstveno lokalnim zajednicama koje ga mogu nadograđivati i stvarati nove pothvate i nove vrijednosti, čak i neizravno, proizlazeći iz oživljenog osjećaja lokalnog ponosa i identiteta.

Na konferenciji će se razgovarati o talijansko-hrvatskom programu perspektiva za Jadransko more (Nataša Adžić, Zajednički program Italija – Hrvatska) i o CCIs kao ključnim akterima za valorizaciju baštine (Loredana Modugno, ITC-CNR). Uvodno izlaganje bit će posvećeno metamorfnom odnosu između geografskog konteksta – nautički dizajn i lučka struktura (Ugo Pizzarello, Iuav University of Venice). U okviru rasprave o govornim i simboličkim slikama u morskom jeziku, bit će govora o moru kao putu – nematerijalna pomorska baština bez granica (Joško Božanić) i o simbiozi u jadranskim čamcima i jedrima – antička obilježja u tradicionalnom pomorstvu (Stefano Medas, Sveučilište u Bologni). U sklopu teme otkrivanja luka, riznica i baštine koju mnogi ne istražuju, o poznavanju povijesni urbanih lučkih gradova kroz digitalno pripovijedanje – projekt WaVE govorit će Barbara Bezzi iz Certimaca, o mogućnostima prikupljanja interpretacije i prezentacije lučke baštine Luka Strašek iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja dok će o iskustvima Grada Rijeke u korištenju luka i lučke baštine kao privremene pozornice izlagati Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Konferencija će se odvijati na engleskom jeziku. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na linku PRIJAVA

Program možete provjeriti na linku  PROGRAM

Scroll to Top
Skip to content