Otvaranje izložbe Karin Grenc u Teatrinu GK Solin

Gradska knjižnica Solin poziva na otvorenje izložbe “Žene u Svjetlu” Karin Grenc. Otvaranje će se upriličiti u srijedu, 19. listopada u Teatrinu Gradske knjižnice Solin s početkom u 19 sati.
Izložbu će otvoriti Ivan Peroš, a moći će se razgledati do kraja Mjeseca hrvatske knjige, 15. studenog.

O izložbi – Iz predgovora izložbe “Hrvatski sveci i blaženici”
“Karin Grenc svojim talentom i entuzijazmom doslovno je proživljavala predanje Bogu ljudi kojima se zazivima obraćamo i častimo. Razvila je svoj odnos prema nebeskim zaštitnicima, stvarajući skulpture i slike, kako u atelijeru, tako i meditirajući o njima i u drugim situacijama životne svakodnevice. Shvaćajući umjetnički čin i molitvom, napušta u oblikovanju djela rutinska rješenja, težeći da svakom osobom svetoga zbora donese njihovu bezgraničnu širinu i zbilju ljubavi za Krista.
Drvo je materijal umjetničkog izražavanja autorice. Možda i prividno neobično, jer se duga kiparska tradicija Dalmacije veže uz kamen, uz klesanje. No i drvo je itekako prisutno.
Za autoricu je drvo živi organizam, iako odvojeno od korijena nije izgubilo ništa od svog vitaliteta, unutrašnjeg rasta. I pomalo paradoksalno, i ono drvo odbačeno, daleko od svake zaglađenosti kod autorice ima plemenitost, svoju tvarnost života koju ona osjeća i njeguje u svim dionicama kreativnog puta. Na stvarnoj i simboličnoj razini, gdje naboj silnica materijala potencira nematerijalnost duhovnog…
… Skulpture i slike Karin Grenc ogledalo su dodira neba i zemlje, utočište u zagrljaju duhovnosti. Ostvarenja su osmišljena u vegetaciji sjećanja na Edenski vrt, u drvetu išibanom trajanjem, s obećanjem obnavljanja. I svjetlom. Svetaca.”
Stanko Špoljarić, prof. likovni povjesničar i kritičar

O autorici:
Karin Grenc rođena je u Splitu 1971. god. Po školovanju i zanimanju grafička dizajnerica, po rođenju i životnom opredjeljenju slikarica. Učila od velikog čovjeka, slikara i profesora Mile Skračića. Osim slikarstva, radi u kiparstvu i grafičkom dizajnu. Djela joj se nalaze u crkvama, stalnim postavima galerija i muzeja, te privatnim zbirkama po svijetu. Članica je HULU-a Split i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno 25 puta. Česta je sudionica likovnih kolonija i humanitarnih aukcija. Živi i radi na didovini u Splitu, u Velom Varošu

Scroll to Top Skip to content