Otvoren preuređeni i rekonstruirani prostor Hitne medicinske pomoći u solinskome Domu zdravlja

Solinska ispostava Zavoda za hitnu medicinu Splitsko – dalmatinske županije, nakon nešto više od tri mjeseca privremenog boravka u Vranjicu, vratila se danas u preuređeni i rekonstruirani matični prostor u Domu zdravlja Solin u čiju je obnovu uloženo oko 266 tisuća eura decentraliziranih sredstava Splitsko-dalmatinske županije.

Svečanom otvaranju novouređenog prostora nazočili su brojni gosti među kojima i ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović, ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Marko Rađa, ravnatelj Ljekarne SDŽ Ante Mihanović, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ dr. Željka Karin te predstavnici svih žurnih službi koje djeluju na području grada Solina.

Okupljene je prvi pozdravio dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SDŽ koji se zahvalio građanima i djelatnicima na strpljenju iskazanom tijekom preuređenja prostora.

Strpljenje se isplatilo jer danas imamo objekt na kojega smo uistinu ponosni i koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana koji gravitiraju ovom Domu zdravlja, ali i osigurati bolje uvjete rada naših djelatnika, posebno ako uzmemo u obzir da je nabavljena nova stacionarna i pokretna oprema te da novouređeni prostor zauzima površinu od oko 170 metara četvornih, dok ih je prethodno imao tek 80-ak – kazao je dr. Luetić dodajući kako se u solinskoj Ispostavi hitne medicinske pomoći godišnje bilježi oko 3 tisuće intervencija na terenu, te oko 6 tisuća u ambulanti. 

Otvaranju je nazočio i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je prije svega izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u nešto više od mjesec dana u solinskom Domu zdravlja otvoreni preuređeni prostori pedijatrije i Hitne medicinske pomoći. 

 

Uzmemo li u obzir da je prošle godine otvorena i nova, suvremena ljekarna s četiri nove ordinacije onda doista možemo biti zadovoljni svi mi u Solinu, ali i svi oni koji gravitiraju solinskome Domu zdravlja s područja općina Klis, Muć i Dugopolje – kazao je gradonačelnik.

Prema riječima župana splitsko-dalmatinskoga Blaženka Bobana otvaranjem preuređenih prostorija Ispostave Hitne medicine zatvara se krug ulaganja u unapređenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području.

Hitna medicinska pomoć u Solinu do sada je djelovala u neadekvatnim uvjetima, ali izgradnjom novog objekta ljekarne otvorila se mogućnost proširenja pedijatrijskih ordinacija i ordinacije hitne pomoći. Ono što i dalje ostaje problem jest nedostatak kadra. U Solinu trenutno nemamo taj problem jer smo tu priču uspješno zaokružili, ali u nekim drugim sredinama je on još uvijek izražen, posebno u Dalmatinskoj zagori i na otocima – kazao je župan najavljujući nadogradnju Zdravstvene škole u Splitu kako bi se stvorila mogućnost upisa većeg broja odjeljenja medicinskih sestara.

Preuređeni prostor je simboličnim presijecanjem vrpce otvorila voditeljica Ispostave Hitne medicinske pomoći u Solinu Jelena Aranza dok je molitvu i blagoslov prostorija predvodio župni vikar župe Gospe od Otoka don Roko Kaštelan.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content