Otvoreni radovi na izgradnji Mravinačke rampe

Ovogodišnju proslavu Dana grada i blagdana Male Gospe dodatno je uveličalo službeno otvaranje radova na projektu izgradnje dugoočekivanog odvojka, odnosno rampe na denivelaciji križanja DC8, obilaznica Splita, i DC432. Riječ je o jednom od važnijih prometnih projekata za sve građane Solina, a posebno za stanovnike mjesnih odbora Priko Vode, Mravince i Kučine kojima će izgradnja rampe omogućiti bolju prometnu povezanost.

Radove je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavljujući kako bi projekt vrijedan preko 2 milijuna eura, kojeg izvodi Zajednica ponuditelja Cestar d.o.o. i Hering d.d., trebao biti finaliziran u roku od devet mjeseci.

Ministar je ovom prilikom obrazložio zašto se dugo čekalo na početak izvođenja radova, konkretno od 24. veljače 2022. kada je izdana važeća građevinska dozvola, do 7. rujna 2023.

Došlo je do problema s izvođačem radova. Naime, zbog rata u Ukrajini, energetske krize i inflacije brojni projekti koji su bili ugovoreni prije toga našli su se u raskoraku s dogovorenim cijenama. To se dogodilo i u ovom slučaju. Odabrani izvođač nije prihvaćao ono što su Hrvatske ceste mogle u tom trenutku realno ponuditi i došlo je do raskidanja ugovora, ponovnog raspisivanja natječaja i odabira novog izvođača – objasnio je ministar ističući veliko zalaganje solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića koji je doista bio ustrajan u realizaciji ovog projekta.

Potvrdio je to i sam gradonačelnik napominjući kako to nije bila samo njegova borba, već i borba Gradskoga vijeća te svih građana.

Foto: Dalmatinski portal

Danas sam stvarno sretan jer upravo u sklopu proslave Dana grada i blagdana Male Gospe otvaramo radove i na ovom projektu koji možda u financijskom smislu nije toliko izdašan kao neki drugi infrastrukturni projekti, ali je za naše građane jako važan. Svi mi koji putujemo iz pravca Solina prema Splitu i obrnuto, svakodnevno svjedočimo velikim gužvama, a posebno je teško stanovnicima najvećeg solinskog Mjesnog odbora Priko vode te sugrađanima iz Mravinaca i Kučina. Na ovaj način imat će puno bolju povezanost sa Solinom i Splitom – kazao je gradonačelnik.

Zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog projekta iskazao je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a otvaranju radova nazočili su među ostalima i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Otvaranju radova na izgradnji Mravinačke rampe prethodilo je otvaranje radova na dionici brze ceste Trogir – Omiš, dionica od čvorišta Mravince do čvorišta TTTS. Riječ je o prvoj dionici vrijednoj nešto više od 7 milijuna eura i projektu koji je od velike važnosti za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca.

Foto: Dalmatinski portal

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content