Pod okriljem Udruge “Moje dijete” Solin održana dvodnevna radionica na temu “Stanovanje uz podršku – jednaka prava za sve” organizirana u sklopu istoimenog partnerskog projekta

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete“ Solin sudjelovala je kao partner u provedbi projekta „Stanovanje uz podršku – Jednaka prava za sve“, čiji je nositelj Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice. Projekt je financiran od strane Ekumenske inicijative žena Omiš, a ima za cilj razmjenu iskustava i načina kako i na koji način ostvariti mogućnost otvaranja stambenih zajednica za osobe s invaliditetom, OSI, odnosno kako s korisnicima provoditi vještine potrebne za samostalan život.

U sklopu provedbe projekta u Solinu su 7. i 8. studenog organizirane radionice, točnije predavanje na temu samostalnog života OSI i stambenih zajednica te kulinarska radionica.

Predavanje održano u studijskoj čitaonici Gradske knjižnice Solin pripremile su psihologinja Karla Matić, vanjska suradnica Udruge „Moje dijete“, i radna terapeutkinja Filipa Dadić, zaposlenica Udruge.

Organizirano stanovanje, odnosno stanovanje uz podršku, definira se kao socijalna usluga kojom se jednoj ili više osoba tijekom 24 sata dnevno uz organiziranu stalnu ili privremenu pomoć stručne osobe osiguravaju osnovne živote potrebe te socijalne, radne, zdravstvene i druge potrebe – kazala je psihologinja Karla Matić na početku predavanja kojem su uz roditelje iz Udruge „Moje dijete“, prisustvovali i gosti iz udruge „Leptir“ iz Srebrenice predvođeni predsjednicom Željkom Katavić i tajnicom Vesnom Stjepanović te predstavnici udruga „Brački pupoljci“ s otoka Brača, „Prijatelj“ Omiš, „Srce“ Split, „Sindrom Down 21“ Split i „Svjetlost“ iz Solina.

S obzirom da su osobe s invaliditetom nerijetko isključene iz pojedinih aktivnosti u zajednici te ih se ne podupire aktivno u osamostaljenju od roditeljskog doma, osvještavanje uže i šire javnosti prijeko je potrebno. Osobe s invaliditetom se kroz radionice koje ih pripremaju za samostalan život uči svim koracima i vještinama koje su im potrebne kako bi ostvarile samostalan život u zajednici – kazale su Karla Matić i Filipa Dadić prezentirajući ovom prilikom primjere s provedenih radinica vezanih uz već oformljenu stambenu zajednicu COO „Juraj Bonači“ u Splitu, kao i primjenu radne terapije u Udruzi. 

Od iznimne je važnosti podupirati osobe s invaliditetom u ostvarivanju samostalnog života s ciljem pružanja jednakih mogućnosti i prilika za sve članove naše zajednice – zaključak je predavanja tijekom kojega su sudionici razmjenjivali osobna iskustva te iznosili konkretne prijedloge i inicijative.

U kulinarskoj radionici koja se održavala u prostorijama Udruge „Moje dijete“ uz članove solinske udruge sudjelovali su gosti iz Srebrenice. U solinskom timu kojeg je predvodila radna terapeutkinja Filipa kuhali su Bepo, Marija, Petra, Marina, Mia, Luka, Bruna i Laura, dok su u timu udruge „Leptir“ predvođeni logopedinjom Tijanom svoje kulinarske vještine pokazali Dajana, Vera, Selim i Emina.

Vesela ekipa okušala se u pripremi njoka, bolonjez umaka, ćevapa,telećeg i pilećeg šnicela te palačinki. Iako je radionica trebala biti natjecateljskog tipa sudionici su odlučili da u konačnici nema pobjednika jer su svi uložili izniman trud kako bi uspješno pripremili planirana jela koja su poslije zajedno degustirali.

Dobrobit i zanimljivost održanih radionica je u proširivanju suradničkih odnosa dviju udruga i otvaranja mogućnosti za daljnju suradnju. Osim toga kroz različita iskustva iz prakse međusobno učimo i upoznajemo oblike socijalnog zbrinjavanja, korake do realizacije i mogućih  problema na koje možemo naići na područjima gdje naše udruge djeluju – kazala je voditeljica Udruge „Moje dijete“ Ljubica Milković napominjući kako je Udruga „Leptir“ posjetila Solin i krajem kolovoza ove godine kada su također organizirane zajedničke radionice te posjet stambenoj zajednici COO “Juraj Bonači” u Splitu.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content