Podizanjem hrvatskog stijega, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Solinu

Na današnji je dan, prije 27 godina, oslobođen grad Knin, a samo nekoliko dana kasnije i cijeli prostor Hrvatske u međunarodno priznatim granicama.

Kako u ostalim gradovima diljem Lijepe Naše pa tako i u Gradu Solinu, ovaj se dan svečano obilježava svake godine. Zvuci hrvatske himne pratili su danas predsjednika Gradskog vijeća Ivana Andabaka dok je podizao hrvatski stijeg. Tim je činom u Solinu tijekom jutra započelo obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Nakon što se hrvatska zastava ponosno zavijorila, obratio se okupljenima:

Danas smo se podizanjem zastave, na jedan simboličan način, pridružili svim krajevima Hrvatske u obilježavanju ovoga dana koji simbolizira hrvatsku pobjedu i koji je stavio točku na i srpskoj agresiji, stvorio uvjete za mirnu reintegraciju Istočne Slavonije, vratio okupirane dijelove Hrvatske u ustavno pravni poredak RH i omogućio Hrvatskoj njen demokratski put kako bi bila punopravan član zapadnog svijeta.

Potom su pred spomenikom poginulim braniteljima na Gospinom Otoku, položili vijence i zapalili svijeće predstavnici solinskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnik, predstavnici Grada, Gradskog vijeća i PP Solin. Nakon molitve odrješenja koju je predvodio don Roko Kaštelan, župni vikar Župe Gospe od Otoka, nazočne je pozdravio gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Ovo su dani ponosa i slave. S posebnim poštovanjem i dubokom zahvalnošću danas se prisjećamo veličanstvene akcije Oluja i svih onih koji su se borili za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, a posebno onih koji su na oltar domovine položili svoj život – rekao je gradonačelnik prigodom današnjeg dana te čestitao hrvatskim braniteljima njihov dan. Braniteljima bez čije žrtve, hrabrosti, zajedništva, ali prije svega ljubavi prema domovini ne bi bilo pobjede u Domovinskom ratu. Ne bi bilo Hrvatske u kojoj živimo.
Uputio je čestitke i svim Solinjankama i Solinjanima, građanima Republike Hrvatske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Čestitke svim građanima u ime hrvatskih branitelja uputili su i Hari Ninčević, predsjednik UHBDDR i Dragan Maretić, pripadnik 4. gardijske brigade koji s ponosom ističu kako su bili sudionici ove veličanstvene akcije, akcije koja se ne zaboravlja.

Sjećam se kada smo s ogranaka Dinare, zajedno s 4. i 7. gardijskom brigadom ušli u grad Knin i oslobodili ga od velikosrpskog agresora. Nakon cjelokupne operacije popeli smo se na hrvatsku tvrđavu, to nam je bila želja – rekao je Maretić.

Jedan je naš vojnik rekao, Oluja je majka svih ratova i akcija. Mi smo morali osloboditi Hrvatsku i oslobodili smo je – zaključio je Hari Ninčević.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content