„Poetsko – glazbenom šetnjom Od Solina do Solina; koracima Tome Podruga” obilježena 91. obljetnica rođenja velikog hrvatskog književnika, Solinjanina Tome Podruga

U vrtu pored Tusculuma 25. kolovoza upriličena je književna večer pod nazivom „Poetsko-glazbena šetnja Od Solina do Solina; koracima Tome Podruga“ posvećena nedavno preminulom hrvatskom književniku i pjesniku kojem je njegov Solin bio vječna inspiracija. Poetski recital, kojim je obilježena 91. obljetnica rođenja Tome Podruga, inicirao je njegov dugogodišnji prijatelj i bliski suradnik, pjesnik Ivica Mijačika. Uz Mijačiku koji je preuzeo ulogu moderatora, bili su još pjesnik i književni kritičar Siniša Vuković te dramski umjetnik Joško Ševo koji je s iznimnim nadahnućem kazivao stihove Tome Podruga.

Mijačika se s posebnim emocijama prisjetio vremena provedenog s Tomom Podrugom ističući kako mu je neizmjerna čast što je imao prilike družiti se s čovjekom koji je uvijek s mjerom gledao i uzbuđenje i tišinu te svojom književnom rječju dostojanstveno i beskompromisno svjedočio iskreno domoljublje.

Siniša Vuković u svom je osvrtu iznio kratki pregled Podrugovog ukupnog stvaralaštva ističući pri tom nužnost da mu sredina iz koje je iznikao iskaže adekvatnu počast.

Poetsku večer posvećenu Tomi Podrugu popratili su i članovi njegove obitelji, supruga Marija, kćerka Pera i sin Berislav koji je i sam ovom prilikom pročitao jednu očevu pjesmu. U glazbenom dijelu večeri nastupili su Pučki pivači Gospe od Otoka.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content