Položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima solinskih branitelja

Tradicija obilazaka grobova hrvatskih branitelja koji počivaju na solinskim grobljima započela je unatrag nekoliko godina uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana. 

Tako su i danas predstavnici Grada Solina, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici udruge Djeca odana te predstavnici Policije, položili vijenac pred centralnim križem na Novom groblju i odali počast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. Nakon molitve odrješenja koju je predvodio don Ante Čotić, župnik Župe Gospe od Otoka i upravitelj Prasvetišta Gospe od Otoka, posjetili su sve braniteljske grobove, kojih je ove godine sto pedeset, i na svakom položili ružu, hrvatsku zastavicu i zapalili svijeću.

Bilo koji državni praznik ili blagdan, pa tako i blagdan Svih svetih i Dušni dan, prigoda je prisjetiti se svih naših vjernih mrtvih, a na poseban način ovo je prigoda za započeti to sjećanje s onima koji su najzaslužniji za to da smo danas ovdje, da imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu, a to su hrvatski branitelji – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je izrazio i zadovoljstvo što su se ove godine odavanju počasti braniteljima pridružili i predstavnici udruge Djeca odana.

Uključenost mladosti u odavanje počasti svojim očevima braniteljima gaji nadu i vjeru u to da zaborava nema, a zahvalnost se nastavlja i s novim generacijama – poručio je gradonačelnik.

Udruga Djeca odana osnovana je prošle godine u travnju, a za sada broji pedesetak članova. Predsjednik udruge Ante Batarelo podijelio je današnje dojmove s prisutnima:

Prožeti smo osjećajima zahvalnosti i poniznosti pred svim žrtvama Domovinskog rata. Naši roditelji, očevi, stričevi, ujaci dali su svoje živote i žrtvovali se za stvaranje Domovine. Na nama je da na mlađe generacije prenosimo sve ono što su oni iz ljubavi utkali u domovinu Hrvatsku – rekao je Batarelo.

Ovo su dani kada se s ponosom i tugom sjećamo svih naših najmilijih, poginulih i umrlih prijatelja, heroja Domovinskog rata koji su zajedno sa nama stvorili neovisnu državu Hrvatsku. Mi smo već davnih godina počeli s ovim obilježavanjem koje je sad već preraslo u tradiciju i nadam se da ćemo to i dalje baštiniti, a jamac tome su mladi koji su danas zajedno s nama – rekao je Dragan Maretić u ime hrvatskih branitelja Grada Solina.

Scroll to Top Skip to content