Položeni vijenci i zapaljene svijeće u povodu Dana državnosti

U povodu Dana državnosti predstavnici Grada Solina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Solina, predstavnici policije i solinskih odobrovoljenih vatrogasnih društava u petak 28. svibnja podizanjem zastave ispred Doma kulture Zvonimir i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim vitezovima na Gospinom otoku obilježila su Dan državnosti.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Ove godine obilježavamo 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora.

Scroll to Top Skip to content