Povodom blagdana Male Gospe i Dana Grada Solina održana svečana sjednica Gradskoga vijeća u Gradini

Dan uoči blagdana Male Gospe i Dana grada u Gradini je održana svečana sjednica Gradskoga vijeća Solina, a prethodilo joj je polaganje vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima pored Gospina Otoka.

Brojne goste među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ante Sanader i izaslanik hrvatske Vlade, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban prvi je pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak.  

U našem radu tijekom proteklih godinu dana pokazali smo sigurnost, volju i znanje za dobrobit svih građana Solina. Iako je često bilo disonatnih tonova između predstavničke i izvršne vlasti ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje stabilnost grada. Tome u prilog govore realizirani projekti kao i oni koji su u tijeku. Uz stabilnost svakako je važna i  sigurnost grada, Županije i države, nužna kako bi se osigurao dostojan život svakog našeg građanina. Živimo u vremenima kada su sigurnost i stabilnost jako krhki i tu mi političari imamo najvišu odgovornost i najveći zadatak – kazao je Andabak ističući važnost proslave blagdana Male Gospe kao vrijedne tradicije našega naroda izniklog iz spoja stare Salone i kršćanski opredjeljene države koja se stvarala upravo ovdje u našem Solinu.

Počeci našeg europskog puta i opredjeljenja kreću upravo sa ovog mjesta, na tim temeljima se gradila naša nacija, ali i cijela Europa koja nije samo geografski prostor, ona je skup zajedničkih ideja i vrijednosti. Slaveći blagdan Male Gospe, spajajući pučku i vjersku svečanost, potvrđujemo kako pripadamo Europi. Djevica Marija je kroz stoljeća bila naša nada i utjeha, neovisno gdje naš narod živio, u Hrvatskoj ili izvan nje, u njezinom liku i ideji na kojoj počiva možemo pronaći stabilnost i sigurnost prijeko potrebnu u ovo vrijeme. Na nama političarima je da to osiguramo kroz rad institucija koje su nam voljom građana dane na upravljanje. Kako je rekao otac naše Domovine: Dobro djelo učinjeno narodu ne može bez ploda, a zlo djelo bez kazne ostati. Na tom tragu Gradsko će vijeće i dalje biti faktor stabilnosti te predlagati ideje i rješenja na dobrobit svih naših građana – poručio je Andabak.

Uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Dalibora Ninčevića koji je kroz video projekciju prezentirao najvažnije projekte realizirane tijekom proteklih godinu dana te najavio nove koji nas očekuju u narednom razdoblju.

Unatoč činjenici da proračun Grada nije usvojen na vrijeme i što su se tijekom prva tri mjeseca ove godine mogli financirati samo nužni rashodi poslovanja, kvalitetnom pripremom projekata i dobrom organizacijom rada uspjeli smo realizirati većinu planiranih projekata i programa – kazao je gradonačelnik ističući kako Proračun grada Solina za 2022., koji je usvojen tek krajem ožujka, iznosi oko 189 milijuna kuna od kojih se gotovo 40 milijuna kuna odnosi na pomoći za EU projekte.

Ninčević se osvrnuo i na kontinuiran porast broja stanovnika i pozitivan prirodni prirast ističući kako je Solin devetu godinu za redom populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj.

Rezultat je to dugoročnog planiranja te uspješno realiziranih projekata i programa kroz koje naš grad raste i razvija se – kazao je predstavljajući i ovom prilikom čitav niz kvalitetnih demografskih i socijalnih mjera koje se iz godine u godinu dodatno proširuju.

Ono što je građanima također iznimno važno je kvalitetna infrastruktura koja obuhvaća i dobru prometnu povezanost stoga konstatntno ulažemo u gradnju novih i rekonstrukciju postojećih gradskih prometnica. Jedan od prioritetnijih projekata našeg grada je izgradnja pristupne rampe za naselja Priko vode, Mravince i Kučine. Očekujem da će realizacija tog projekta uskoro početi s obzirom da su izdane sve potrebne dozvole, a financijska sredstva potrebna za realizaciju ne predstavljaju veliki izdatak u odnosu na visinu proračuna Hrvatskih cesta. Kao gradonačelnik i dalje ću se glasno zalagati za ovaj projekt kao i za što brži nastavak realizacije uređenja raskrižja Širina – istaknuo je Ninčević osvrćući se i na važnost očuvanja bogate prirodne i kulturne baštine.

Zahvaljujući brojnim manifestacijama u okviru Solinskog kulturnog ljeta, ali i unapređenju uvjeta boravka turista, Solin svake godine bilježi sve bolje turističke rezultate. Moram pohvaliti i iznimno uspješan rad Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ bez obzira na činjenicu da je ustanova gotovo pola godine nepotrebno bila bez ravnatelja. Priču o kulturnoj baštini, njezinoj zaštiti i stavljanju u funkciju promocije turizma moramo započeti sa Salonom, najvećim i jednim od najznačajnijih antičkih lokaliteta u Hrvatskoj koji zaslužuje veću valorizaciju i turističku prepoznatljivost.

Grad je po ovlaštenju Ministarstva kulture prije više od dvije godine pokrenuo izradu Plana upravljanja ovim arheološkim lokalitetom, ali na žalost moram konstatirati da, iako su od početka u realizaciju uključeni svi relevantni dinoci, nisu napravljeni veliki pomaci u procesu usuglašavanja konačnog nacrta. Ponekad imam dojam da je spomenuto ovlaštenje više deklarativne naravi nego izraz stvarne volje dionika za veću uključenost grada Solina, a time i boljeg iskorištavanja turističkog potencijala ovog iznimno važnog lokaliteta – kazao je gradonačelnik osvrćući se i na aktualno uređenje odmorišta s vidikovcem uz arheološki lokalitet Rižinice te izradu dokumentacije za uređenje i prezentaciju lokaliteta Šuplje crkve, krunidbene bazilike kralja Zvonimira.

Sve navedeno ne bismo mogli ostvariti bez suradnje s građanima stoga sam u rujnu prošle godine pokrenuo projekt „Grad u tvom mjesnom odboru“ kojeg smo ove godine uspješno ponovili. Projekt se pokazao odličnim potezom kao oblik neposredne komunikacije s građanima te najbolji i najefikasniji način rješavanja određenih problema, prije svega komunalne prirode. Zbog svega toga mogu najaviti kako projekt „Grad u tvom mjesnom odboru“ ide dalje. Na kraju želim poručiti kako ću i dalje težiti razvoju grada u svim segmentima s naglaskom na održivi razvoj, očuvanje okoliša i zaštitu našeg bogatog kulturnog nasljeđa – poručio je prvi čovjek grada upućujući čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada kao i čestitke svim građanima u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana Male Gospe.

Čestitke svim Solinjanima u ime Županije splitsko-dalmatinske i Vlade RH uputio je župan Blaženko Boban koji se osvrnuo na zajedničke projekte Županije i grada Solina, ali i uputio kritiku na račun Hrvatskih cesta vezano uz projekte cestovne infrastrukture koje je gradonačelnik spomenuo, a koji se ne realiziraju onim tempom kojim bi trebali.

Pozdrave okupljenima i čestitke Solinjanima uputio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader koji se s posebnim pijetetom prisjetio poginulih hrvatskih branitelja te svih onih zaslužnih za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu. 

Solin je grad koji svojim radom i zalaganjem u svim segmentima može biti primjer mnogim lokalnim samoupravama. Živimo u teškim vremenima obilježenima pandemijom, agresijom Rusije na Ukrajinu, energetskom krizom i inflacijom, ali vjerujem da će Hrvatska vlada i Hrvatski sabor nizom mjera olakšati život našim građanima – poručio je Ante Sanader.

Nakon prigodnih govora predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak i gradonačelnik Dalibor Ninčević uručili su priznanja ovogodišnjim laureatima, dobitnicima osobne i kolektivne nagrade Grada Solina za 2022.

Osobna nagrada uručena je članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vranjic“ Ivi Grubiću, istaknutom sportskom djelatniku Petru Žižiću te novinarki i spisateljici Mii Sesartić, dok je kolektivna nagrada otišla u ruke KUD-a „Solinske mažoretkinje“, a preuzela ju je predsjednica Dorotea Jurić koja je na pozornicu izašla u pratnji članica Društva. Zahvalu u ime ovogodišnjih laureata uputila je Mia Sesartić.

Svatko od nas živi Solin, Vranjic, Mravince, Kučine na svoj način. Živi ga srcem i predanim radom za dobrobit njegovih stanovnika, svatko na svome polju, vatrogastvu, kulturi, umjetnosti, sportu, očuvanju baštine…  Solin su Rika i naše mlinice, Solin su naše Starine, Gospa od Otoka, Širina, Mramorna, Kozjak, mogli bi dugo nabrajati sve te srcu drage predjele. Ipak, Solin u najvećem dijelu čine njegovi ljudi, čini ih prijateljski stisak ruke na ulici, pisma u nekom starom dvoru ili kad dica trču po zjogatule na Malu Gospu. Čini ih duh ovoga grada koji treba čuvati, a sve kako bi uz zidine ove naše Gradine mogla rasti neka nova, isto tako sritna dica – poručila je Mia.

Ove su godine dodijeljene i dvije posebne zahvalnice i to Mariji Krištić i Petru Gizdiću koji su u rujnu prošle godine nakon teške prometne nesreće izvukli petoricu mladića iz plamtećeg automobila u Rupotini te ih tako spasili od sigurne smrti.

U glazbenom dijelu programa svečane sjednice Gradskoga vijeća nastupili su Pučki pivači Gospe od Otoka, ženska klapa KUD-a „Salona“ i tenor Saša Jakelić, dok je spektakularni vatromet popraćen snimkom skladbe iz filma „Vatrene kočije“ u izvedbi Gradske glazbe „Zvonimir“ Solin.

 Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content