Predstavljena socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama

Socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama, osmišljena u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost, u suradnji s profesionalcima različitih struka te Arheološkim muzejom Split i Muzejom Grada Kaštela predstavljena je na tribini u Solinu. Predstavnici javnog i civilnog sektora imali su prilike upoznati se s dosadašnjim rezultatima te iz prve ruke od stručnjaka koji su sudjelovali u osmišljavanju kurikuluma, provedbi modularne edukacije i samih Domaćina čuti kako je proces tekao.

Svjesni činjenice da živimo u području orijentiranom na turizam, da su umirovljenici njegovatelji kulturne i povijesne baštine te da posjeduju nezamjenjiva sjećanja na prošla vremena i tradiciju osmislili smo inovativnu dopunu kulturnoj i turističkoj ponudi naših gradova.

Cijeli je program osmišljen u suradnji s kulturnim institucijama Muzejom grada Kaštela i Arheološkim muzejom Split, koji su podržali ideju kreiranja poslova kojima se dopunjuje prezentacija sadržaja muzeja, a umirovljenicima otvara prostor za razvoj novih društvenih odnosa, smanjivanje socijalne isključenosti i osjećaja izolacije te im omogućava zadržavanje osjećaja da su članovi društva, pritom povećavajući umirovljeničku „kasicu“.

Neformalna edukacija nikako nije zamjena za turističke vodiče, kustose ili animatore, već je usmjerena na unaprjeđenje komunikacijskih i prezentacijskih vještina umirovljenika u prezentaciji kulture i povijesti svoga kraja, putem anegdota i priča. Troje umirovljenika dobilo je priliku direktno iskusiti naučeno i tijekom ljetnih mjeseci biti Domaćini. Dodatno  se kroz projekt, s ciljem održivosti ovakvog koncepta, jača kapacitet ustanova za razvoj volonterskih programa u kulturnim institucijama.

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

Scroll to Top Skip to content