Projekt Živjeti zdravo-Svjetski dan kretanja/Dan kretanja za zdravlje u Solinu

Foto: Jakov Teklić

Grad Solin prvi u Županiji dobio klupu i stolić za prematanje i dojenje!

Javnozdravstvena akcija pod nazivom „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koju organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije i Grad Solin, povodom obilježavanja 10. svibnja „Svjetskog dana kretanja-Dana kretanja za zdravlje“, održala se u ponedjeljak, 10. svibnja u parku na Širini.

Kroz svoj rad Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) promovira zdrave stilove života, potiče na održavanje zdravlja te navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao imperativ dobrog zdravlja. Od 2003. godine, na inicijativu SZO, potiču se sve države članice Europske unije da 10. svibnja na nacionalnoj razini provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan se naziva „Dan kretanja za zdravlje” (Move for Health Day) i usmjeren je na podizanje javne svijesti o koristima tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

U skladu s preporukama tjelesne aktivnosti trebaju biti umjerenog do visokog intenziteta koje se mogu provoditi bilo gdje, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja pojedinca. Također, cilj ovog događaja je i ukazati kako pojedinci, zajednice i narodi mogu promicati zdravlje i koristi zdravih stilova života.

Grad Solin djelovanjem u zajednici želi informirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti pa tako s aktivnostima Hodanjem do zdravlja. Riječ je prije svega o onim građanima koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje te na taj način učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja jer hodanje je najjednostavnija i najjeftinija aktivnost. Glede navedene aktivnosti Grad Solin je dobio na korištenje set opreme za uređenje Hodačke staze, koja će biti postavljena na Blacima.

Glede aktivnosti „Volonteri u parku“ s ciljem aktivnog provođenja slobodnog vremena djece i obitelji, poticanja socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju, osnaživanja međugeneracijske solidarnosti i očuvanja okoliša te zdrave stilove živote Grad je ovom prilikom dobio na korištenje set opreme za uređenje parka na Širini te set opreme za Hodačku stazu, vrijednosti 200.000 kuna.

Grad je već počeo s uređenjem dječjeg parka te kao najmlađi grad u Hrvatskoj, grad Solin je prvi u Županiji dobio klupu i stolić za prematanje i dojenje! Riječ je o klupi namijenjenoj za dojenje i previjanje beba, poznatijoj pod nazivom Majčina klupa. Projekt klupe pohvalio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je istaknuo kako će Grad uvijek podržati takve projekte kojima se poboljšava život građana. Uz gradonačelnika Ninčevića obilježavanju Svjetskoga dana kretanja/Dan kretanja za zdravlje nazočila je i koordinatorica projekta Živjeti zdravo za Splitsko dalmatinsku županiju Jasna Ninčević, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić kao i koordinatori za grad Solin, Vesna Žižić (Hodanjem do zdravlja), Katarina Tramontana (Volonteri u parku), Radojka Bućan (koordinatorica projekta za grad Solin) članice Multipla skleroza (MS) „Mogu sve“, članovi Plesnog studija Gita Solin i članovi Centra za djecu, mlade i obitelj Solin.

Sredstva za ovu namjenu osigurana su kroz projekt Nacionalni projekt Živjeti zdravo, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u suradnji Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije s Gradom Solinom kao partnerom u ovome projektu.

Scroll to Top Skip to content