Promocija stripa ”Gladijator Pegula – Priča o Saloni” Nikole Listeša

U sklopu 17. međunarodnog festivala karikatura Solin 2022. u Teatrinu GK Solin u četvrtak, 22. rujna u 20:00 sati održat će se promocija stripa „Gladijator Pegula – Priča o Saloni” Nikole Listeša. Strip će uz autora predstaviti Vinko Barić, Damir Ercegović i Mladen Vuković, a predstavljanjem će moderirati Ivan Peroš.
Ulaz je slobodan.

O stripu:
Gladijator Pegula zbirka je kratkih stripova koji prate dogodovštine skupine gladijatora Rimskog Carstva.
Radnja se odvija u prvim stoljećima nakon Krista.
Teme stripova su svakodnevne i vječne šale pa se tako u njima autor šali na račun poslova koje obavljamo i načina na koje ih obavljamo, na račun bračnih odnosa, odnosa između zetova i punica, na račun fascinacije nogometom, osmrtnicama, željom za lakom zaradom, strahom od budućnosti itd.
Gladijator Pegula sa svojom družinom susreće se i s nekim povijesnim ličnostima poput Spartaka i Nostradamusa, a bori se i protiv slavnih i besmrtnih antičkih junaka poput Herakla.

Drugi dio zbirke stripova nosi naslov Priča o Saloni i donosi nam jedan kraći, ali vrlo informativan tekst o Saloni, njezinu nastanku i razvitku, također u formi stripa.
Strip je namijenjen svim ljubiteljima humorističnog stripa, ali pogotovo djeci i mladima, budući da im osim zabave može poslužiti i u edukacijske svrhe, tako što će ih zainteresirati za temu antičkog Rima i života u antičkoj Saloni.

O autoru:
Nikola Listeš rođen je 1960. godine u Splitu. Radio je u svojoj karijeri za mnoge svjestke novine i magazine: Playboy, West Australien, Heideheimer Neue Presse, Die Bricke… Trenutačno ima više od 90 međunarodnih nagrada za karikaturu, dobitnik je Nagrade Grada Kaštela i Nagrade Splitsko-dalmatinske županije. Njegove karikature svakodnevno distribuira diljem svijeta jedan od najvećih sindikata Cagle Cartoons.

Scroll to Top
Skip to content