Proslavljen rođendan samostana svetog Rafaela

Povodom blagdana sv. Rafaela, 24. listopada, gradonačelnik Dalibor Ninčević posjetio je štićenike solinskoga samostana koji nosi ime ovog sveca, zaštitnika duševnih i tjelesnih bolesnika. O 19 štićenika, osoba s posebnim potrebama smještenima u samostanu, skrbe časne sestre Služavke Malog Isusa koje punih 85 godina djeluju u Solinu.

Gradonačelnik je štićenike iznenadio kolačima i tortom sa znakovitom porukom: „Za osmijehe koji liječe dušu!“. Vaši osmijesi doista liječe i uvijek mi je radost biti s vama – kazao je gradonačelnik te zajedno sa štićenicima zapjevao u čast njihovog zaštitnika uz glazbenu pratnju Ivana Glavurdića i Klare Boban.

Posebne riječi zahvale uputio je časnim sestrama koje s neizmjernom ljubavlju i požrtvovnošću brinu o najpotrebitijima. Razdragani štićenici su s gradonačelnikom i zaplesali te mu s beskrajnom toplinom i iskrenošću zahvalili za pažnju koju im iskazuje.

Zahvalu gradonačelniku i Gradu Solinu uputila je i predstojnica Samostana s. Marta Kegalj koja je ovom prilikom iznijela nekoliko najosnovnijih informacija o Družbi sestara Služavki Malog Isusa te o njihovom djelovanju u gradu uz Jadro.

Družba sestara Služavki Malog Isusa, kojoj je zaštitnik sv. Rafael arkanđel, utemeljena je prije 132 godine, 24. listopada 1890., s ciljem skrbi za siromašnu i napuštenu djecu, za iznemogle i napuštene starije osobe i bolesnike te siromahe. Prve sestre Služavke Malog Isusa u Solin su stigle u kolovozu 1937., a prvi samostan sagrađen je i blagoslovljen 1940. U njemu su sestre imale dječje zabavište i djevojkama pružale poduke krojenja i šivanja te učenje stranih jezika. Prvog štićenika, Stojana Kneževića starog dvije i pol godine, primile su na njegu 1951. Od tada broj štićenika konstantno raste pa se tako 2000., radi poboljšanja uvjeta njihovog boravka, krenulo u dogradnju samostana, a obnovljeni prostor blagoslovljen je u lipnju 2007. 

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content