Solin dobio reprezentativno uređen park za pse

Na zemljištu površine 1808 metara četvornih, smještenom uz Most dr. Franje Tuđmana, otvoren je novi solinski park za pse opremljen spravama za trening i rekreaciju četveronožnih kućnih ljubimaca.

Ovaj park jedan je u nizu projekata s kojima se ponosimo, malo je specifičan po svojoj namjeni, ali sasvim sigurno reprezentativan po svojoj veličini i opremljenosti. Prostor je isključivo namijenjen za boravak i istrčavanje kućnih ljubimaca, odnosno pasa. Smješten je u blizini centra grada te je samim time dostupan svima. U svakom slučaju ovo je jedan novi sadržaj kojeg su naši sugrađani dugo čekali jer paralelno s povećanjem broja stanovnika raste i broj kućnih ljubimaca – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević dodajući kako je već postojao jedan park za pse, ali je uistinu bio neadekvatan.

Vjerujem da su uređenjem i opremanjem ovog prostora zadovoljni i vlasnici i njihovi kućni ljubimci. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 65 tisuća eura, a njegov značaj je višestruk jer predstavlja jednu novu društvenu i javnu nadogradnju koju bi svaka urbana sredina trebala imati. Sada vlasnici kućnih ljubimaca više nemaju opravdanje da svoje ljubimce izvode na mjesta koja nisu primjerena za njihov boravak. Pri tom prvenstveno mislim na javne zelene površine, konkretno Gospin otok, dječja igrališta, dvorišta škola i arheološki lokalitet Salona. Najavio bih kako ćemo nakon davanja na korištenje ovog prostora pojačati kontrole komunalnoga redarstva u smislu kažnjavanja neodgovornih vlasnika, jer uz ljubav prema kućnim ljubimcima treba imati i odgovornost prema društvenoj zajednici i prema potrebama ostalih građana – poručio je Ninčević.

Otvaranju parka nazočio je i dogradonačelnik Ivica Rakušić koji je najavio realizaciju još nekoliko detalja koji bi trebali dodatno oplemeniti ovaj prostor. Naime, projektom je predviđeno postavljanje vrtne slavine i betonske kade oblikovane poput kamenice koja će služiti kao izvor pitke vode korisnicima parka i njihovim kućnim ljubimcima. Uz to, predviđeno je hortikulturno uređenje i postavljanje javne rasvjete koja će omogućiti vlasnicima da i u večernjim satima koriste park.

Kada sve to zaokružimo imat ćemo jedan od najljepših parkova za pse na ovom području. Pozivam vlasnike da uživaju u ovom prostoru te da izbjegavaju površine koje nisu primjerene za boravak njihovih ljubimaca – poručio je dogradonačelnik Rakušić.

Park su među prvima posjetili Željko Džanko, predsjednik Kinološkog društva „Salona“, i njegovi ljubimci, istarski goniči Asi i Don koji će u kolovozu ove godine predstavljati Hrvatsku na europskoj izložbi u Švicarskoj. Jako sam zadovoljan ovim projektom, prostor je odlično uređen i adekvatan za istrčavanje i treniranje pasa. Mislim da uistinu možemo biti zadovoljni jer ni puno veći gradovi od Solina nemaju ovakav prostor – poručio je Džanko.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content