Solin i ove godine ugostio tri vrijedne međunarodne turističke manifestacije

Grad Solin je i ovog studenog, 13. godinu za redom, ugostio tri međunarodne manifestacije: 29. INTERSTAS, Međunarodni festival turizma, 25. ITF’CRO, Međunarodni festival turističkog filma, i 20. CEA-CRO, Cvjetno i krajobrazno predstavljanje za Međunarodni zlatni cvijet i posebnu nagradu „Dr. Lucija Čikeš“.

Manifestacije su se odvijale u solinskom hotelu „President“ ispred kojega se zavijorila festivalska zastava koju su podigle članice Udruge „Solinske mažoretkinje“, ovogodišnje dobitnice nagrade Grada Solina i dvostruke europske viceprvakinje.

Sudionici su tijekom tri dana trajanja vrijednih međunarodnih manifestacija imali prilike pogledati projekcije nominiranih turističkih filmova te sudjelovati u obilascima Splita i Solina, a organiziran je i stručno znanstveni skup s predavanjima članova FIJET-a, Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu.

Manifestacije su zaključene svečanom dodjelom priznanja ovogodišnjim laureatima, a povelje su im uručivali glavni direktor manifestacije Vojko Pleština, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević te državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.     

Nagrada zlatni INTERSTAS ove je godine dodijeljena projektu „Biblijski vrt Stomorija“ Turističke zajednice grada Kaštela, a Kaštelanima su pripala i dva posebna priznanja za filmove „Riviera Kaštela – moja destinacija“ Krunoslava Weinperta i „Kaštela čuvari rodnog lista imena Hrvat“ autorice Željke Perdić.

Među dobitnicima „Povelje FEST – Antonio Conte“ ove se godine našla i ženska klapa „Ventula“ iz Splita koja je pod voditeljskom palicom Sare Dodig Baučić pjesmom uveličala svečanost dodjele priznanja.

Nagradu „Baldo Čupić“ za najbolji hrvatski nacionalni turistički promotivni film dobio je film „Croatia undersea fairytail“ autora Paule i Đele jr. Jusića, dok je Grand prix festivala dodijeljen turističkom promotivnom filmu „Istanbul is the new cool“, Nacionalne turističke, promotivne i razvojne agencije Turske.

Vrijednu nagradu, posebno priznanje 25. ITF’CRO-a,  ponijela je i Turistička zajednica grada Solina za promotivni video spot „Visit Solin – River of Experiences“ autora Lea Šiljića i scenaristice Jelene Stupalo, direktorice TZ-a Solin.

Svakako treba istaknuti i to da je na ovogodišnji ITF’CRO bilo prijavljeno 397 filmova iz 143 zemlje svijeta, a od toga je 36 filmova iz Hrvatske.

 Svaka sredina, pa i ona mala, može ispričati svoju priču, samo treba naći nešto zanimljivo, drugačije, a ljepote i mogućnosti našeg kraja i naše zemlje su velike – poručio je jedan od članova ojenjivačkog žirija, snimatelj i fotograf Šime Strikoman upučujući zahvalu svim sudinicima ovogodišnjih manifestacije te čestitke laureatima.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top Skip to content