Solin se oprostio od omiljenog svećenika, novoga hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića

Foto: Jakov Teklić

“Don Ranko je uvijek imao vremena za svakog vjernika, svakog čovjeka u potrebi”

Nedjelja 2. svibnja bila je posljednja nedjelja u kojoj je don Ranko Vidović služio misu kao župnik Župe Gospe od Otoka. Don Ranko je sedam godina upravljao prasvetištem Gospe od Otoka, a služio je i dužnost dekana Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća. Don Ranka je 4. ožujka 2021. godine papa Franjo imenovao hvarskim biskupom, a u subotu 22. svibnja 2021. godine će se održati njegovo biskupsko ređenje za biskupa Hvarske biskupije.
U ime Grada Solina, i svoje osobno, gradonačelnik Dalibor Ninčević se na kraju nedjeljne svete mise oprostio i zahvalio don Ranku

  • Zahvalili smo don Ranku! Tužni što odlazi, a sretni i ponosni što je imenovan na dužnost biskupa. Neposredan, otvoren, ali i izravan bez uvijanja u svakoj propovjedi, svakom susretu, svakom razgovoru, don Ranko je uvijek imao vremena za svakog vjernika, svakog čovjeka u potrebi. U njegovoj službi je dovršena gradnja bazilike Svete obitelji i održan 3. Nacionalni susret katoličkih obitelji u Solinu, dva izuzetno teška i zahtjevna projekta – kazao je gradonačelnik Ninčević koji je u ime svih vjernika poklonio don Ranku bistu kraljice Jelene, a pater Marko Rupnik, po narudžbi Grada Solina izrađuje poseban biskupski štap koji će Solinjani don Ranku uručiti pri prvoj biskupskoj misi u Solinu.
    Na biskupskom štapu će biti urezane riječi koje je Isus sa križa uputio svetom Ivanu povjeravajući mu svoju majku, a don Ranko izabrao za biskupsko geslo – “Evo ti majke”.

Slavlje biskupskog ređenja imenovanog hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića bit će u Hvaru u subotu 22. svibnja u 10.30 u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika.
Glavni zareditelj bit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj porečki i pulski mons. Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić.
Slavlju će prethoditi duhovna priprava, a zbog neizvjesnih epidemioloških prilika, biskupsko ređenje održat će se u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

rb

Scroll to Top Skip to content