Solinjanin Ivan Mandarić dobitnik treće nagrade na natječaju za kratku priču o Domovinskom ratu

Foto: Jakov Teklić

Solinjanin Ivan Mandarić koji će u rujnu krenuti u 3. razred Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ u Splitu dobitnik je treće nagrade na natječaju za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Na treći po redu Javni poziv za sudjelovanje u natječaju kojeg raspisuje Ministarstvo hrvatskih branitelja RH pristiglo je čak 208 priča, a nakon četiri odvojena kruga vrednovanja, provedenog od strane ovlaštenog Povjerenstva, u završnoj fazi našlo ih se tek 14 među kojima i Ivan kao jedini predstavnik Splitsko-dalmatinske županije. Nagrade najboljima uručio je ministar branitelja Tomo Medved na svečanosti održanoj u prostorijama Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu.

Stvarno mi je velika čast što sam dobio ovu nagradu, a posebno što sam je primio iz ruku ministra s kojim sam kratko popričao kao i sa ostalim sudionicima natječaja – kazao nam je Ivan upućujući zahvalu svom mentoru, prof. hrvatskoga jezika don Vedranu Toriću, koji ga je potaknuo da se prijavi na natječaj te ga pratio tijekom susreta s ministrom.

Inspiraciju za nagrađenu priču „Povez“ koja govori o hrvatskom vojniku Josipu, njegovoj žrtvi i ljubavi prema Domovini, Ivan je dobio od djeda Ivice Matijaša koji je zajedno s dvojicom svoje braće, Davorom i pok. Srećkom, bio dragovoljac Domovinskoga rata te mu od malena pričao priče i poticao ga da dodatno istražuje to razdoblje naše povijesti.

Pomoglo mi je i to što sam do sada više puta imao prilike posjetiti Vukovar i upoznati se sa žrtvom grada heroja – kazao nam je Ivan koji uz brojne školske obveze u slobodno vrijeme zajedno s bratom Lukom pleše folklor u KUD-u „Salona“, igra nogomet te radi na online novinskim stranicama.

Prošlog ljeta sam počeo pisati knjigu, ali za sada ne bih govorio o detaljima njezinoga sadržaja – kazao nam je ovaj svestrani srednjoškolac dodajući kako je neizmjerno zahvalan roditeljima na podršci koju mu pružaju u svim njegovim aktivnostima.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top Skip to content