Solinska ulica nosi ime heroja Domovinskog rata, oca i sina, Blage i Roberta Zadre

Na današnji dan poginuo je heroj Domovinskog rata Blago Zadro

Zapovjednik Blago Zadro , junak i heroj s Trpinjske ceste, simbol otpora vukovarske tragedije poginuo je na današnji dan 1991. godine. Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru.
Blago Zadro, jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskoga rata za neovisnost, pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998., nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Naime, padom Vukovara četnici su njegovo tijelo iskopali i prebacili ga u skupnu grobnicu.

Njegov sin Robert Zadro poginuo je u 22. godini života na Kupresu, pet mjeseci nakon pada Vukovara, 10. travnja 1992. godine. Identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata.
Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Imena Blage i Roberta Zadre od prije par mjeseci Odlukom Gradskog vijeća Grada Solina ponosno nosi i solinska novoformirana ulica – Ulica Blage i Roberta Zadre, a koja se nalazi na predjelu Mjesnog odbora Priko vode. Početak Ulice Blage i Roberta Zadre je od Hektorovićeva ulica kućnog broja 38., te se proteže u smjeru zapada sve do spoja s Ulicom Marka Marulića.

Scroll to Top Skip to content