Solinske osmoljetke obilježile Dan planeta Zemlje

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja već više od 50 godina, a svake godine ima svoj slogan. Cilj ovogodišnjeg slogana je “Restor Our Earth”, odnosno “Obnovimo našu Zemlju”.

Osnovne škole kraljice Jelene – Područne škole Mravince

Učenici nižih razreda Osnovne škole kraljice Jelene, Područne škole Mravince, povodom Dana planeta Zemlja očistili su okoliš škole i ukrasili školski pano. Prvašići su zasadili mediteransko bilje te napisali svoje poruke Zemlji. Na njihovim porukama, napisanim još nesigurnim rukopisima, vidimo da treba čuvati Zemlju, čuvati cvijeće i livade te ne bacati smeće. Premda dan nije bio sunčan, već tmuran i kišovit, to nije omelo malene drugaše, trećaše koji su sadili masline, kao i četvrtaši koji su čistili okolne biljke.

Osnovna škola kralja Zvonimira

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja 2021.  Osnovna škola kralja Zvonimira u suradnji sa tvrtkom „Čistoća“ Split organizirala  je, pod mentorstvom učitelja tehničke kulture Ante Milića, radionicu za učenike razredne nastave.

U okviru edukativne radionice sudjelovali su učenici 2. b razreda koje je za radionicu pripremila učiteljica Katica Rajčić. Učenici su u suradnji s učiteljicom izradili plakate i crteže sa poučnim porukama usmjerenim očuvanju prirode i same Zemlje. Edukativnu radionicu održao je učitelj tehničke kulture Ante Milić, koji je učenicima približio važnost očuvanja planeta Zemlje od onečišćenja.

Prvi dio edukativne radionice bio je namijenjen edukaciji u vezi planeta Zemlje i njenog očuvanja te popratnim zanimljivim videima koji su učenike potaknuli na interakciju vezanu za sami sadržaj. Nakon toga, u sljedećoj su etapi učenici zaigrali sa učiteljima igru pravilnog odlaganja otpada. Učenici su u malene modele kantica pravilno odvajali otpad koji je bio simuliran putem otisnutih slika na listovima papira. Završna etapa radionice uključivala je izradu vlastitih modela kantica kojom su učenici razvijali vještine ljepljenja, odnosno spajanja materijala šperploče.

Na kraju same radionice, direktor Čistoće Split, Andrija Čaljkušić, podijelio je učenicima prigodne poklone (vrećice za otpad te po jedan primjerak modela kantice za odvajanje otpada).  Ravnateljica Vedrana Propadalo zahvalila se učiteljima i učenicima na radu i trudu te ih potaknula na daljnju zaštitu prirode i okoliša.  Poruke projekta su jasne:

– “Zemlju nismo naslijedili od očeva i pradjedova, već je posudili od potomaka”

– “Budimo dostojni majke prirode i njenog okoliša, budimo dobri prema njoj, reciklirajmo”.

Scroll to Top Skip to content