Solinski osnovci sudjeluju u programu obuke neplivača „Hrvatska pliva“ kojeg provodi Savez školskih sportskih društava grada Solina i okolice

Učenici drugih razreda osnovnih škola s područja grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje od kraja lipnja ove godine sudjeluju u programu „Hrvatska pliva“. Riječ je o programu obuke neplivača kojeg provodi Savez školskih sportskih društava grada Solina i okolice u partnerstvu s Plivačkim klubom „Mornar“ iz Splita. Projekt je vrijedan 160 tisuća kuna, sufinancira se u većem dijelu sredstvima Ministarstva turizma i sporta, a podržava ga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Primarni cilj programa Obuke neplivača je smanjenje broja neplivača na području djelovanja Saveza, uključivanje što većeg broja djece u plivački sport, pozitivno usmjeravanje vrijednosnog sustava i motivacije te poboljšanje zdravstvenog statusa kao i poticanje na bavljenjem sportom u cilju prevencije nasilja u školama – kazala je Vesna Žižić, tajnica Saveza i koordinatorica programa „Hrvatska pliva“ te jedna od trenerica na ovom projektu.

Zadaća nam je provedbom ovog projekta i njegovom prezentacijom u javnosti dodatno osvijestiti kod djece i njihovih roditelja, ali i općenito u javnosti, nužnost znanja plivanja pogotovo na području uz more i rijeke gdje je mogućnost utapanja izuzetno velika – dodala je Žižić dodajući kako je Savez još 2017. u suradnji s PK „Mornar“ pokrenuo projekt testiranja znanja plivanja za učenike 2. razreda osnovne škole.

Testirali smo generacije 2017./’18., 2018./’19. i 2019./’20., a ove godine smo nakon pauze izazvane pandemijom proveli testiranje generacije 2021./’22. Moram reći kako su rezultati testiranja izuzetno loši jer je u prvoj generaciji gotovo 50 posto testirane djece svrstano u kategoriju neplivača i slabih plivača, u sljedećoj generaciji ih je bilo 40 posto, a u generaciji 2019./’20. zabilježeno ih je 35 posto. Ove godine smo testirali 383 učenika od kojih je 111 evidentirano kao slabi plivači, a 85 kao neplivači. Te brojke su iznimno poražavajuće posebno ako se uzme u obzir da smo „morska županija“ – kazala je koordinatorica Žižić.

Obuka neplivača provodit će se tijekom cijelog mjeseca srpnja, a svaka skupina prolazi kroz dvotjedni tečaj kojeg vode profesori kineziologije, treneri PK-a „Mornar“: Zrinka Smoje, Ante Đapić, Slobodan Glavčić i Damir Radić te Vesna Žižić.

Od trenerice i voditeljice obuke Zrinke Smoje doznajemo kako je osnovni cilj programa osposobiti neplivače da samostalno mogu preplivati 25 metara, naime, prema „Kriteriju znanja plivanja“ u Hrvatskoj, preplivavanje 25 metara je definirano nazivom „plivač početnik“ dok se termin „plivač“ odnosi na sposobnost preplivavanja 50 metara.

Testiranje i obuka se provode na bazenima PK „Mornar“ u Sporskom centru Bazeni Poljud, a svi polaznici po završetku obuke dobivaju diplome u kojima je istaknut i stupanj njihova plivačkog znanja.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content