Solinskim poduzetnicima i poljoprivrednicima dodijeljene bespovratne potpore u iznosu od 1,9 milijuna kuna

U sklopu programa poticanja poduzetništva i poljoprivrede bespovratna sredstva dobio je 21 poljoprivrednik te 160 poduzetnika, od kojih je 26 novoosnovanih tvrtki i obrta. 

U Galeriji “Zvonimir” održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratne potpore temeljem Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Solina za 2022. godinu i Ugovora o dodjeli bespovratne potpore temeljem Programa potpora poljoprivredi na području Grada Solina za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna.

Uz gradonačelnika Dalibora Ninčevića, potpisivanju Ugovora prisustvovala je i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove kao i Anamarija Burčul te Irena Ivanović iz istoimenog Odjela. 

Već šestu godinu zaredom Grad Solin kroz poticanje razvoja poduzetništva i dodjelu potpora poljoprivrednicima odvaja proračunska sredstva kako bi djelomično pomogao naše male i mikro poduzetnike te OPG-ove. Prethodne dvije godine, 2020. i 2021. imali smo mjeru za ublažavanje posljedica pandemije izazvane Covidom-19, a ove godine smo uvažavajući činjenicu da su značajno porasle cijene struje i drugih energenatra uveli mjeru usmjerenu na ublažavanje cijena energenata – rekao je gradonačelnik Ninčević.

Poduzetnici su ove godine mogli ostvariti jednu ili više potpora po sljedećim mjerama: potpora za kapitalna ulaganja, potpora za novoosnovane tvrtke/obrte, potpora suradnje gospodarskih subjekata s područja grada Solina, potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih djelatnosti, potpora ublažavanja rasta cijena energenata te potpora sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za korištenje obnovljivih izvora energije.  

Maksimalan iznos potpore je 30.000,00 kn, a sveukupno je odobreno 1.692.064,20 kn od čega je novoosnovanim tvrtkama i obrtima odobren iznos od 237.627,27 kn.

Ukupno imamo šest mjera za poticanje razvoja poduzetništva i one se iz godine u godinu mijenjaju i nadopunjuju, ali jedna je stalna, i na nju sam posebno ponosan, a to je potpora za novosnovane tvrtke i obrte s područja Solina. Ove godine imamo 26 novih mladih poduzetnika koji su odlučili krenuti u poduzetničke vode, a mi im kao Grad nastojimo biti oslonac na tom putu. Svaki mladi poduzetnik ima pravo na poticaj u iznosu od 10 tisuća kuna, a ako je žena osnivač tvrtke i obrta onda se taj iznos penje na 12 tisuća kuna. Time želimo potaknuti žene da se u što većem broju uključe u poduzetništvo – poručio je gradonačelnik napomenuvši kako se na ovaj način Solin trudi barem djelomično vratiti poduzetnicima ono što oni ulažu u razvoj grada.

Jedna od dobitnica poticaja u kategoriji novoosnovanih obrta, Marijana Bulić, nije krila svoje zadovoljstvo. Svoju je cvjećarnicu u centru Solina otvorila prije dva i pol mjeseca te je ostvarila pravo na maksimalni poticaj za nove obrtnike u iznosu od 12 tisuća kuna.

Bavila sam se cvjećarstvom radeći za jednu tvrtku, ali zaključila sam da je došlo vrijeme da krenem samostalno u posao. Poticaj koji sam dobila od Grada Solina mi jako puno znači jer davanja su velika, a radim sama i teško je sve pokriti – kazala je Bulić.

Za mjere u poljoprivredi odobreno je više od 150 000 kuna

Program poticanja razvoja poljoprivrede odnosio se na sufinanciranje nabave sadnog materijala, subvenciju za edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, sufinanciranje nabave novih košnica i pčelarske opreme, nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme, sufinanciranje usluga pripreme i kandidiranja projekata koji se financiraju iz nacionalnih i međunarodnih fondova; kupnju, građenje i opremanje plastenika i staklenika te na uređenje poljoprivrednog zemljišta.

Vlasnik OPG-a iz Kučina Dinko Roguljić ostvario je poticaj u iznosu od 2 600 kuna.

Imam mali OPG i sve radim sam. Ljudi me često pitaju zašto u ovim godinama ne uživam u mirovini. Duša me boli kad se popnem na brdo iznad našeg sela i vidim da su naša kučinska i mravinska polja velikim dijelom zarasla u šikaru, a nekada se sve to obrađivalo. Imam 78 godina i nije lako brinuti se o 150 maslina koje imam i vinogradu koji je jedan od rijetkih u selu. S poticajem kojeg sam dobio, a riječ je o dvije tisuće i šesto kuna, planiram kupiti mali traktor za vinograd. Hvala Gradu Solinu što je uz nas i što nam pruža potporu. – rekao je Roguljić.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content