Stipendije osiguralo 230 učenika i studenata

Niz socijalnih mjera za djecu i mlade

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i pročelnik Upravnog odjela za javne djelatnosti Darko Bilandžić predstavili su mjere koje provodi Grad Solin za djecu i mlade.
Grad Solin i dalje drži rekord po prirodnom prirastu i epitet najmlađeg grada u Hrvatskoj. U 2019. godini u Solinu se rodilo 53 djece više nego što je umrlih. Istaknuto je kako Grad čak 30 posto svog izvornog proračuna, koji je nešto veći od 100 milijuna kuna, izdvaja za financiranje predškolskog odgoja, a predškolske ustanove na području Solina, gradske i privatne, pohađa oko 1200 djece.

  • – Svake godine stipendiramo učenike i studente s područja našeg grada i žao nam je što i ove godine, zbog epidemiološke situacije, nismo imali tradicionalnu dodjelu stipendija kako bi upoznali te mlade ljude na kojima je budućnost, ali važno je da su sredstva osigurana, da će im biti dodijeljena i da svake godine proširujemo kriterije za dodjelu – kazao je Ninčević te nastavio – Prošle godine za ovu svrhu Grad je u svome proračunu osigurao 1,3 milijuna kuna, a ove godine ta je brojka potpora još veća i iznosi ukupno 1,6 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik Ninčević te naveo kako Grad izdvaja za ovakve mjere 30 posto svog izvornog proračuna (bez financijskih stavki od strane Europske unije), a koji je nešto veći od 100 milijuna kuna.
Foto: Jakov Teklić
  • Prošle godine Grad Solin je uveo stipendije za deficitarna zanimanja, kao potpore za ona zanimanja koja nedostaju na tržištu rada, od ove godine taj popis kod studija je proširen i čine medicina, farmacija, logopedija, psihologija, matematika, fizika, informatika, računarstvo i brodogradnju. Kada je riječ o učenicima deficitarnih zanimanja u srednjim školama uvedena je i mogućnost dobivanja stipendije za one učenike koji se obrazuju u četverogodišnjem ili petogodišnjem obrazovnom programu za deficitarna zanimanja: tehničar za brodostrojarstvo i pomorski nautičar.
  • – Uvjet za ostvarenje stipendija za srednjoškolce koji se obrazuju za deficitarna zanimanja jest da su redoviti učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji su u prethodnoj godini obrazovanja ostvarili prosjek ocjena najmanje 2,50, uz poseban uvjet da su učenici koji se obrazuju u trogodišnjem srednjoškolskom obrazovnom programu za deficitarna zanimanja: automehaničara, elektroinstalatera, fasadera, instalatera grijanja i klimatizacije, instalatera kućnih instalacija, klesara, konobara, krojača, kuhara, mesara, pekara, slastičara, stolara, tesara i zidara – kazao je gradonačelnik Ninčević koji je naveo kako bi volio da se iduće godine prijavi još veći broj učenika srednjih škola u programu deficitarnih zanimanja, a time i za dobivanje navedenih stipendija.
Foto: Jakov Teklić

  • Stipendije za školsku akademsku godinu 2020./2021 su osigurane za oko 230 učenika i studenata i to za darovite, među kojima je izvrsnih 15 učenika i 116 studenata, socijalno ugrožene kojih je sve skupa 8 učenika i studenata, one koji se školuju za deficitarna zanimanja gdje se prijavilo 77 studenata i samo 4 učenika te za sve postdiplomske studente s područja tog grada.
  • Od ove godine izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi uvedena je nova mjere, potpora redovitim učenicima i studentima s invaliditetom, ako imaju prebivalište na području grada Solina, te su upisani u RH registar osoba s invaliditetom, a prosjek ocjena iz prethodnog razreda imaju najmanje 3,00, a studenti najmanje 2,50. Temeljem Javnog poziva takvu potporu ostvarilo je 7. učenika (mjesečni iznos 600 kuna) i 1 student (mjesečni iznos 700kuna, a ako je izvan RH 900 kuna)
  • – Jedna od novih mjera je i subvencioniranje prijevoza svim redovitim studentima koji studiraju izvan Splita, a prijavilo se njih 51. Veseli me da broj učenika i studenata kojima dodjeljujemo stipendije svake godine raste. Vidimo kakva je situacija, ograničavaju se brojne djelatnosti, nismo sigurni kako će ići punjenje proračuna, ali bez obzira na težinu situacije sredstva za ove mjere će biti osigurana i neće biti dovedena u pitanje – rekao je Ninčević.

  • Pročelnik Bilandžić je istaknuo kako Grad Solin glede odluka o socijalnoj skrbi svake godine nadograđuje ovisno o potrebama u gradu te je nabrojio neke od mjera koje su usmjerene na mlađu populaciju.
  • – Za svako novorođeno dijete dodjeljujemo naknadu i to 1500 kuna za prvo dijete, a naknada se povećava ovisno o broju djece. Već u ovoj godinu takvu vrst naknade ostvarilo je ukupno 250 obitelji – kazao je Bilandžić te dodao – Sufinanciramo dohranu dojenčadi ako je dijete iz socijalno ugrožene obitelji do godinu dana života, a mjera se nastavlja ako se radi o izvanrednoj situaciji. Sufinanciramo i mogućnost korištenja rodiljnog dopusta do treće godine života djeteta gdje dajemo naknadu od 700 kuna mjesečno i trenutno imamo 53 korisnika. Dajemo i naknadu od 700 kuna obiteljima koji imaju četvero i više djece bez obzira na imovni cenzus roditelja, a tu potporu u gradu trenutno ostvaruje 106 obitelji. Osigurali smo i cjelodnevni boravak djece u OŠ kralja Zvonimira za prve, druge i treće razrede, u cijelosti smo financirali nabavu školskih materijala za sve učenike s područja našeg grada, i u tu svrhu uložili jedan milijun kuna, osigurali smo pomoćnike u nastavi kao i prijevoz djece s invaliditetom – nabrojio je Bilandžić te istaknuo kvalitetnu suradnju s udrugama čije programe sufinancira Grad, poput udruga Moje dijete i Duga. Pročelnik Bilandžić istakao je i jednu mjeru koje je donesena u lipnju, a odnosi se na osobe s invaliditetom.
  • – Osigurali smo naknadu korisnicima osobne invalidnine, odnosno svima koji imaju rješenje Centra za osobe s invaliditetom – rekao je Bilandžić koji vjeruje da će se u budućnosti na tu mjeru prijaviti još više ljudi kao i da će se visina naknade povećati.

Scroll to Top