Susret s arheolozima

Dino Demicheli, Ana Demicheli i Ivica Rakušić

U prostorijama Gradske vijećnice, danas se Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika susreo s dr. sc. Dinom Demichelijem s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njegovom suradnicom Anom Demicheli. Naime, oni već treću godinu zaredom provode arheološka istraživanja u Saloni u koja su uključeni i studenti u okviru terenske nastave koja im na najbolji način daje uvid u ono s čim će se u budućnosti baviti. Njihovi gosti su često i arheolozi amateri tzv. arheo turisti iz cijelog svijeta, prvenstveno iz SAD-a i Britanije, koji im pomažu uz njihov stručni nadzor da se upoznaju sa Salonom, a po povratku kući i šire spoznaje o njoj.

“Na taj način doprinose razvoju jedne specifične grane turizma”, izjavio je zamjenik Rakušić te nadodao: “Ono što je nama kao gradu itekako bitno jest da osim same zaštite Salone i arheoloških istraživanja imamo i tu turističku valorizaciju koja u ovom trenutku nije u optimalnoj grani koju mi želimo, ali nadamo se da ćemo zajedno i s ovakvim projektima, a u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, s turističkim zajednicama, turističkim agencijama to podići na onaj nivo na koji bismo mi htjeli.”

Dr. Demicheli se osvrnuo na to kako je uopće došlo do ideje da studenti počmu istraživati po Saloni: “Salona kao naš glavni antički lokalitet nudi obilje informacija i materijala s kojim se studenti tijekom boravka i istraživanja mogu susresti. Prvenstveno mislim na pokretni arheološki materijal kojeg u Saloni ima obilato. To je grad koji je živio kojih 700-tinjak godina i mislim da može biti studentima od iznimne važnosti”, istaknuvši kako se uvijek iznova iznenade nekim novim stvarima koje otkriju na terenu, npr. po pitanju tipologije i sl.

Osim Salone, sudjelovali su u istraživanjima u Gradini koja su prethodila izgradnji ljetne pozornice. “Pronašli smo istočni parametar salonitanskih bedema, odnosno, zid Gradine je nalegao na taj bedem. To nam je bio vrlo zanimljiv nalaz. Unutar same Gradine pronađen je zanimljiv broj artefakata i nekoliko razina gradnje više različitih građevina”, rekla je Ana Demicheli.

Dr. Demicheli se zahvalio Gradu Solinu na podršci te najavio novo istraživanje u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost koji se bavi sekundarno upotrijebljenim natpisima u raznim građevinama u Srednjoj Dalmaciji. Cilj ovih istraživanja je pronaći nove spomenike, detektirati ih, evidentirati, a u konačnici i prezenirati ukoliko budu pronađeni. Istraživanje će se provesti na parceli južno od Kapljuča, a ukoliko bude sve prema planu, istraživanja će trajati 4 tjedna.

Scroll to Top Skip to content