Svečano otvoreno 26. Solinsko kulturno ljeto

Na novouređenoj ljetnoj pozornici u Gradini, sinoć je službeno započelo 26. Solinsko kulturno ljeto. Kroz bogati program kojeg je vodila Edita Lučić Jelić, izmjenjivali su se solinski kulturnjaci koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim: Gradska glazba Zvonimir Solin, Folklorni ansambl KUD-a Salona Solin, Pučki pivači Gospe od Otoka, Muška klapa Delmati Solin, Muška klapa Krunik Kučine, Ženska klapa KUD-a Salona Solin, Ženska klapa Tamarin Solin, ŽVA Oštrokondže, Solinske mažoretkinje, vokalne solistice Petra Roško i Helena Gudelj, tenor Bože Jurić Pešić, bariton Marko Lasić pod dirigentskom palicom maestra Tonća Ćićerića.

Bila je to večer za pamćenje i puna emocija.

Na početku ceremonije svečanog otvaranja, prisutnima se obratio župan Splitsko  dalmatinski Blaženko Boban koji nije krio oduševljenje okruženjem u kojem se nalazi, u predivno uređenoj kulturnoj baštini – Gradini s prepuno mladosti. “Osjećam se kao da sam u centru svijeta”, istaknuo je župan.

Vidno ponosan bio je i gradonačelnik Grada Solina, Dalibor Ninčević: „Moram priznati da mi je poseban osjećaj biti u ovom novom predivnom ambijentu Gradine. Ovo je poseban trenutak za kulturni i zabavni život našeg Solina”.

Napomenuo je kako je ova ljetna pozornica opremljena svom potrebnom infrastrukturom, modernom pozornicom, najmodernijim ozvučenjem, ambijentalnim osvjetljenjem, gledalištem. Projekt je realiziran sredstvima Europske unije kroz program “Otvorenih ljetnih pozornica urbane aglomeracije Split” čiji je nositelj Grad Solin.

“Da bi večeras mogli uživati u ovom posebnom ambijentu, bilo je potrebno puno truda, znanja, strpljenja, koordinacije svih dionika. Zato koristim priliku zahvaliti se svima onima koji su sudjelovali u projektu i dali svoj doprinos da imamo ovako lijepo obučenu Gradinu i u sasvim novom ruhu”, rekao je gradonačelnik.

“Posebnu zahvalnost upućujem organizatoru i ravnatelju Solinskog kulturnog ljeta, Tonću Ćićeriću”, naglasivši pri tome kako je ravnatelj Ćićerić, osim što je osmišljavao zanimljiv program, budnim okom svakodnevno pratio radove u Gradini. I nije slučajnost da je solinskim kulturnim udrugama pripala čast da prvi nastupe na novoj sceni jer ipak su oni godinama ostavljali svoje srce na pozornici u Gradini.

Ovogodišnju čast da podignu festivalsku zastavu, pripala je predstavnicima klape Tamarin koje ovu godinu slave 30 godina i klapi Krunik koja obilježava 10 godina.

Vatromet iznad Gradine, okrunio je ovu divnu noć o kojoj će se još dugo pričati.

Otvaranjem nove ljetne pozornice u Gradini, okrenuta je nova stranica u kulturnoj povijesti Grada Solina.

Foto: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content