Tvrtka A1 Hrvatska predstavila početak gradnje širokopojasnog pristupa internetu na području Solina

Stručnjaci tvrtke A1 Hrvatska predstavili su danas u hotelu Salona Palace projekt izgradnje širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA mreža) temeljene na svjetlovodnim mrežama i bežičnim rješenjima na području grada Solina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 15.743.770,96 kuna, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Rok za provedbu projekta je 31.listopada 2023.

Okupljene na predstavljanju u Solinu pozdravila je Iva Turčin, stručnjakinja za komunikacije i održivost tvrtke A1 Hrvatska, nakon čega je Vladimir Skender, direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom iznio više detalja o statusu projekta izgradnje te daljnjim fazama izvedbe.

S radovima smo krenuli ovog mjeseca, dakle tijekom rujna, a očekujemo da će već do kraja ove godine biti dovršeni nakon čega će širokopojasni pristup internetu biti dostupan za više od 2.900 korisnika na području naselja Solin, Kučine, Mravince i Vranjic – kazao je Skender ističući kako je Solin prvi grad u kojem će se na terenu realizirati izgradnja širokopojasnog interneta sufinancirana sredstvima Europske unije.

Solin smo odabrali zbog činjenice da se radi o sredini u koju se posljednjih godina doseljava sve veći broj mladih obitelji – kazao je Skender poručujući kako digitalizacija društva donosi napredak i potiče razvoj gospodarskih djelatnosti.

Prezentaciji projekta nazočili su i predstavnici Odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i Europske fondove grada Solina na čelu s pročelnicom Marijanom Žižić te gradonačelnik Dalibor Ninčević koji se posebno osvrnuo na njegovu važnost za grad Solin.

Realizacijom ovog projekta sva kućanstva na području našeg grada, uključujući i rubne djelove, dobit će mogućnost spajanja na brzi internet – kazao je gradonačelnik dodajući kako ga uz to veseli i činjenica da su radovi već krenuli te da se projekt sufinancira sredstvima Europske unije.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top Skip to content